Robotul umanoid rusesc FEDOR a primit interdicție pe Twitter, după ce a spus despre 2 foști cosmonauți că erau niște bețivi pe Stația Spațială

Robotul spațial umanoid rusesc FEDOR a fost retras de pe Twitter după ce i-a insultat pe foști cosmonauți Maxim Surayev și Alexander Samokutyayev. Cei doi, ajunși între timp parlamentari, au criticat recent programul spațial rusesc pentru că rămâne în urma celui american, scrie Moscow Times.

FODOR a dispărut brusc de pe rețeaua de socializare după o avalanșă de tweet-uri în care îi critica pe cei doi foștii cosmonauți, acuzându-i că sunt ”bețivi” și neprofesioniști.

”Roboții, spre deosebire de Suraev și Samokutyaev, nu au slăbiciuni, nu încalcă interdicția de consum de alcool pe stația orbitală și nu vorbesc prostii. Roboții îndeplinesc toate însărcinările de zbor fără comentarii”, a scris FEDOR în una dintre ultimele sale postări de pe Twitter.

”Opinia mea despre oameni este proastă”, a adăugat robotul.

Cosmonautul Maxim Surayev a criticat în mod deschis programul spațial rusesc, condus de fostul vicepremier Dmitri Rogozin din 2018. Potrivit site-ului de știri din tehnologie Ars Techica, unii speculează că Rogozin preluase contul de Twitter al lui Fedor pentru a-i ”înțepa” și el pe cosmonauți.

”Tweet-urile seamănă cu maniera în care Rogozin folosește rețeaua de socializare”, a scris Ars Techica. Rogozin a respins orice legătură cu FEDOR și a speculat că robotul umanoid ar posta pe Twitter de capul lui.

La acest moment nu este clar dacă FEDOR a fost închis de Twitter sau operatorii robotului i-au dezactivat contul.

FEDOR (Final Experimental Demonstration Object Research), sau Skybot F-850, a fost primul robot umanoid pe care Rusia l-a trimis în spațiu. Robotul de 1,8 metri înălțime imită bine mișcările umane, folosește unelte electrice, conduce vehicule și se poate ridica dacă pică jos.

FEDOR a fost retras din programul spațial în toamna anului trecut, încheind cariera în spațiu cu un ultim voiaj de 12 zile pe Stația Spațială Internațională.

sursă foto: m.rfi. ro