Cel mai puternic laser din lume, construit în România, stabilește un nou record mondial!

Laserul de Măgurele a dezvoltat a zecea parte din puterea totală a Soarelui!

Proiectul Extreme-Light Infrastructure – Nuclear Physics (ELI–NP), cunoscut în România ca „Laserul de la Măgurele”, este un laser de o foarte mare intensitate, “primul laser de 10 petawati din lume”, Este vorba de construcția a două lasere cu pulsuri ultrascurte de 10PW și a celui mai strălucitor fascicul reglabil de raze gama.

Laserul de la Măgurele a ajuns la puterea de 10 petawaţi pe toată lungimea, fiind cel mai puternic laser din lume, anu trecut. Proiectul a început în 2013 și este dezvoltat după metoda care a luat premiul Nobel pentru Fizică în 2018.

Pentru a înţelege mai bine ce înseamnă 10 petawaţi, trebuie spus că reprezintă a zecea parte din toată puterea Soarelui. Puterea a fost atinsă, în cadrul ultimelor teste, astfel că sunt aştepteptate experimentele programate.

Noul record atins de laserul de la Măgurele bucură comunitatea ştiinţifică, și în special comunitatea românească deoarece succesul vine la nici o săptămână de când infrastructurile de cercetare din Ungaria şi Cehia (alături de Italia și Lituania) au depus, fără România, proiectul formării unui Consorţiu European de Infrastructură de Cercetare (ERIC), deşi laserul de la Măgurele era parte a proiectului de cercetare. Partea română a bătut obrazul celorlalte state, iar Academia Română a avut o poziţie şi mai dură. În prezent e aşteptat un răspuns din partea ELI-DC – Consorţiu European de Infrastructură de Cercetare (European Research Infrastructure Consortium).

Succesul de zilele acestea nu este primul înregistrat în 2020, în luna iunie o echipă internaţională de cercetători din România, Japonia, Italia şi Germania, condusă de un cercetător suedez angajat al Centrului ELI-NP de la Măgurele, confirmau experimental, prin măsurători extrem de precise, realizate într-un aranjament experimental unic în lume, existenţa unei forme foarte rare a radioactivităţii gama a nucleelor. Şi rezultatele iniţiale fuseseră confirmate tot de o echipă de cercetători, majoritatea aparţinând ELI-NP.

Noi oportunități științifice pentru cercetători din întreaga lume

„De ce Univers?” „De ce vid? ” De mici copii căutam răspunsuri și soluții pentru diverse curiozități științifice. Printr-o investiție realizată cu ajutorul fondurilor europene, cercetători din întreaga lume vor utiliza lumina extremă, pentru a descoperi noi teorii și aplicații.

Profesorul Nicolae Zamfir, coordonatorul proiectului de la Măgurele, plecat din țară imediat după 1990, s-a întors în țară cu o expertiză dobândită atât la Köln, cât și peste ocean, la Yale, pentru a conduce cel mai strălucitor proiect de cercetare din Europa.

Laserul de la Măgurele este cea mai avansată infrastructură de cercetare din lume axată pe studiul fizicii fotonucleare și pe aplicațiile acesteia. Laserul va favoriza cercetări în domeniul fizicii fundamentale, al fizicii nucleare și astrofizicii, științei materialelor, managementului materialelor nucleare și științelor vieții.

ELI-NP reprezintă o structură pan-europeană de cercetare, care include Cehia și Ungaria, alături de România, proiectul fiind implementat de Institutul Național de Fizică și Inginerie Nucleară „Horia Hulubei”.

Investiția totală se ridică la 356,2 milioane euro și este cofinanțată prin Fondul European de Dezvoltare Regională, Programul Operațional de Competitivitate. În proiect sunt implicate 40 de instituții academice și de cercetare din 13 state membre UE. 

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *