Consiliul Concurentei investigheaza companiile farmaceutice. Raport preliminar: Medicii primesc avantaje de la distribuitori

medicamente

Potrivit unui raport al Consiliului Concurenței care vizează sectoarele farma, asigurări auto și car­buranți, segmentul farmaceutic românesc este dominat de mai multe nereguli, între care: avantajele ce le sunt oferite medicilor de către farmacii sau distribuitori pentru a prescrie un anumit medicament, presiunile pe care distribuitorii le fac pentru ca farmaciile să cumpere și produse care nu se vând și posibilele încălcări ale legii concurenței de către anumite companii.

„În urma analizei autorității de concurență a rezultat că 57% dintre pacienți solicită o anumită denumire comercială ca urmare a recomandării medi­cului, deși, în România, prescrierea medicamentelor se realizează pe substanță activă și doar în situații excepționale, justificate, pe denumire comercială”, a transmis Consiliul Concurenței, fapt ce arată impactul pe care îl poate avea faptul că medicii primesc diverse avantaje pentru a ”promova” un medicament sau altul.

Rezultatul este concentrarea unei părți importante a sumelor decontate pentru medica­mentele eliberate prin programele Ministerului Sănătății.

„Un număr foarte mic de farmacii concentrează o mare parte din sumele decontate la nivel de județ. De exemplu, în județul Iași, în septembrie 2014, dintr-un total de 386 de farmacii care au eliberat medicamente incluse în programele naționale de sănătate, o farmacie a decontat 69% din totalul medicamentelor eliberate pentru Programul Național de Oncologie, iar în ceea ce privește Programul Național de Transplant, prima farmacie a decontat 43% din totalul medicamentelor”, se mai arată în raportul citat de Ziarul Finaciar.

Pentru rezolvarea acestor probleme, Consiliul consideră că este nevoie de eliminarea cupoanelor promoționale din unele farmacii pe care medicii le primesc de la jucătorii din piață pentru a le distribui pacienților și limitarea ofertelor.

De asemenea, instituția investighează două companii farmaceutice asupra cărora există suspiciuni de încălcare a legii concurenței.

sursă: activenews

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *