Ministrul Sănătăţii, Vlad Voiculescu a anunţat că medicamentele se vor ieftini treptat, în următorii ani, potrivit unui proiect adoptat astăzi în şedinţa de guvern si că vaccinurile au fost incluse pe lista medicamentelor esenţiale, pentru a rezolva problema în privinţa aprovizionării cu aceste medicamente.
De asemenea, a fost aprobată şi o hotărâre de guvern prin care în eventualitatea nefuncţionării sistemului informatic al cardului de sănătate, preşedintele Casei de Asigurări să poată emite un ordin prin care medicii să fie lăsaţi să consulte pacienţii şi să emită reţete şi fără respectivul card.
Guvernul a adoptat în şedinţa de guvern de astăzi, 26 octombrie 2016, hotararea de guvern prin care se aprobă Metodologia modului de calcul şi aprobare a preţurilor maxime pe care le pot avea medicamentele autorizate în ţara noastră.
Ministrul Sănătăţii, Vlad Voiculescu a precizat că această măsură are în vedere evitarea unei noi crize a medicamentelor. Astfel, de la 1 aprilie 2017 se va aplica o ieftinire de 10% a medicamentelor pentru care patentul a expirat, de 10% în al doilea an şi de 15% în al treilea an.
„Pentru restul medicamentelor prescrise cu reţetă, procedura de calculare a preţului rămâne neschimbată, bazându-se pe cel mai mic preţ european dintr-un coş de 12 ţări”, se arată într-un comunicat al Ministerului Sănătăţii.
De asemenea, Vlad Voiculescu a declarat că se va folosi o metodă diferită de calcul a preţului pentru medicamentele esenţiale aflate pe lista Organizaţiei Mondiale a Sănătăţii care sunt compensate 100% în România, pentru evitarea dispariţiei de pe piaţă a acestor medicamente. În acest contect, pe lista medicamentelor esenţiale au fost incluse şi vaccinurile, incluzându-l pe cel împotriva tuberculozei. Pe această listă se află deja medicamentele pentru boli de inimă sau cele pentru tratarea cancerului.
Totodată, Guvernul a aprobat o hotărâre prin care preşedintele Casei de Asigurări poate emite un ordin care, atunci când sistemul informatic al cardului de sănătate nu funcţionează, medicii să poată efectua consultaţii şi să poată să emită reţete, trimitând, ulterior, anumite acte la Casa de Asigurări.
„Guvernul a adoptat două acte normative care se referă la sincopele care au apărut în funcţionarea sistemului informatic al Casei Naţionale de Asigurări de Sănătate. Am creat astăzi, printr-o hotărâre de guvern, posibilitatea ca preşedintele Casei să emită un ordin, aşa încât atunci când sistemul online nu funcţionează corespunzător, totuşi medicii de familie, farmaciile, spitalele care prestează un serviciu, eliberează un medicament să poată transmite date relevante într-un sistem offline atunci când sistemul informatic nu funcţionează şi, evident, vina nu poate fi atribuită lor”, a declarat ministrul Sănătăţii.
sursă: gandul