China a investit în 2015 o sumă record peste hotare; Unde au mers 145 de miliarde de dolari

china

Pentru prima dată, companiile chineze au investit în 2015 mai mult peste hotare decât firmele străine care au investit în China, a anunţat Ministerul Comerţului de la Beijing, potrivit Agerpres.

Nivelul investiţiilor externe a urcat cu 18%, la nivelul record de 145 miliarde de dolari, comparativ cu investiţiile străine de 135,6 miliarde de dolari, în condiţiile în care PIB-ul Chinei, a doua economie mondială, a înregistrat anul trecut cel mai lent ritm de creştere din ultimii 25 de ani.

Încetinirea a determinat multe companii chineze să dacă investiţii peste hotare, preluând firme din SUA şi Europa pentru know-how, tehnologie şi influenţă.

Preluările de anul trecut includ producătorul italian de anvelope Pirelli SpA, studioul american de film Legendary, producătorului elveţian de pesticide şi seminţe Syngenta şi producătorul german de roboţi Kuka.

„Credem că preluările de peste hotare ale firmelor din China le ajută să achiziţioneze elemente de producţie de nivel înalt, în domeniul cercetării, dezvoltării, designului, marketingului şi serviciilor, pentru a-şi îmbunătăţi situaţia pe plan mondial”, a afirmat Zhang Xiangchen, reprezentant al Ministerului Comerţului.

Investiţiile străine directe ale instituţiilor financiare chineze au urcat cu 26%, la 24,4 miliarde de dolari.

sursa: agerpres

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *