România va fi una dintre principalele beneficiare de după Brexit.

uk.png

Brexit-ul va afecta şi producătorii de maşini din Marea Britanie, care au anunţat că intenţionează să îşi mute centrele de cercetare în Estul Europei, pentru a-şi micşora costurile şi pentru a-şi păstra accesul liber la piaţa europeană.

Firmele de recrutare caută personal instruit şi directori executivi care să conducă echipe de cercetare şi dezvoltare în România, Bulgaria şi Ungaria. Schimbarea de direcţie către Europa de Est din ultimii ani s-a intensificat în urma referendumului din Marea Britanie, pe fondul costurilor luate în calcul de producători, susţine DHR International, o companie de recrutare cu birouri în peste 25 de ţări, relatează The Guardian.

Mai mult, reprezentanţii DHR susţin că personalul experimentat este cu 40% mai ieftin în Estul Europei; companiile doresc, în acelaşi timp, să mute angajaţii cu vechime din Marea Britanie.

Analiştii spun că firmele care au sediul în Marea Britanie vor fi nevoite să ia în considerare mutarea unor părţi sau a întregii producţii pe continent, dacă nu se va ajunge la o înţelegere cu Bruxelles-ul care să includă accesul pe piaţa liberă şi libertatea de mişcare a forţei de muncă.

Jaguar, Renault şi Audi şi-au deschis deja fabrici în Estul Europei. Renault a înfiinţat în România centre industriale, de design şi de testare, în urma unor investiţii de peste două miliarde de euro şi angajarea a mai mult de 16.000 de muncitori. Bulgaria este pe locul doi, după Germania, ca procent de ingineri industriali absolvenţi, conform datelor Unesco.

sursa: gandul

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *