Cartea, “Floarea din asfalt”, reprezinta debutul editorial al Alexandrei Svet, si a aparut de curand sub editura Evdoktmos.

“Am prieteni de un milion de ori mai talentati decat mine si ma tot tin de capul lor sa scrie, de nu stiu cand… Eu am apucat sa public doar datorita unei consecvente in nebunie ca cea a broscutei surde din pilda mea preferata, insa “Floarea din asfalt” nu e despre talent sau despre valoarea sa literara. Chiar daca unii oameni prea buni spun ca nu ar duce lipsa, nu asta este ceea ce conteaza. Si daca tot incerc sa v-o bag pe gat este pentru oamenii si intamplarile care apar in ea, pentru valoarea sa ca marturisire. Pentru ca este replica unei generatii care a copilarit cu cheia de gat in comunism, a trait cu sufletul la gura si cu nadejdile pana la cer Revolutia, a dansat pe boxe in Ibiza, sau pe unde a apucat, incercand mai toate tentatiile oferite de libertatea de dupa 90 – este o replica indrazneata la toate minciunile si mizeriile care ne tot sunt turnate peste minte si suflet, de-a valma, de zeci de ani. Pentru ca unii dintre acesti copii s-au trezit intr-o zi ca dupa un somn lung, ca de moarte, afland multe chestii pe care nici nu le-ar fi banuit…asa grabiti cum erau in goana lor dupa bani, bonusuri, promovari, titluri, aventuri, masini, fițe, calatorii, posete de firma si atatea altele ce ne tin pe loc, alergand pana la epuizare pe roata… Printre altele, au aflat o istorie a Romaniei care le-a fost multa vreme ascunsa, pentru ca sunt multi aceia ce ne vor convinsi ca “Romanica” e o tara “de c…t.” Normal, cand stii ca inaintea ta a existat un Ioan Gavrila Ogoranu, un Nicolae Steinhardt, un Petre Tutea sau un Valeriu Gafencu, mergi altfel pe strada. Cand constientizezi ca “o caruta de tarani a tinut in sah imperii” nu mai inghiti de-a valma orice galusca frumos impachetata ce iti este bagata pe gat pentru a iti mai indoi coloana vertebrala. Cand iti dai seama cate modele de eroism si de sfintenie ne ofera istoria ascunsa a ultimilor zeci de ani, nu mai poti fi atat de usor spalat pe creier si de manipulat.
Despre asta e vorba in “Floarea din asfalt”! Si daca dl Puric spune ca intr-un fel prin aceasta carte se salveaza o generatie, este doar datorita faptului ca in ea apare o realitate paralela, o alta Romanie, cu alta istorie, alti locuitori si alt destin…Iar daca unii dintre noi s-au trezit nu a fost pentru ca au fost mai destepti…ci au avut norocul sa ii traga cineva de maneca si sa le puna o carte in mana candva. Asa cum tot incerc sa va trag eu pe voi, nu ca sa ma promovez pe mine- ar fi mult mai simplu si mai eficient sa-mi pun un costum de baie si sa fac un shooting pe stanci la mare – ci ca sa promovez demnitatea acestui neam. Sa promovez toti eroii pe care nu ii veti vedea la televizor si care au murit crezand in acest neam si, mai ales, in noi. Sa nu ii dezamagim, zic. Pentru ca oamenii aceia au platit cu rani, cu sange, cu zeci de ani de temnita si cu sute de mii de copiii pe care i-au lasat acasa plangand, oamenii aia au platit cu jertfe grele, nu cu vorbe, pentru ca noi sa putem astazi păşi demn.
Asa ca de-asta zic, intr-o lume plina de flori de plastic, sa ne oprim totusi la florile crescute din asfalt. De cele mai multe orin dupa ce le afli povestea nu mai poti fi la fel………………..”
Daca aceasta autorecenzie v-a deschis sufletele si mintile spre a citi “Floarea din asfalt”, o gasiti in librariile CĂRTUREŞTI, SOPHIA, HUMANITAS, MIHAIL EMINESCU, St. O IOSIF sau o puteti comanda direct pe site-ul autoarei:
http://www.floareadinasfalt.ro/#!comanda/erp55