“Floarea din asfalt”, cartea ce salveaza o generatie

Cartea, “Floarea din asfalt”, reprezinta debutul editorial al Alexandrei Svet, si a aparut de curand sub editura Evdoktmos.

Prefata este scrisa de dl. Dan Puric, de Prof. Marcel Petrisor, de Pr. Prof. Mihail Milea si de scriitorul Ciprian Voicila. De asemenea, cuprinde si randuri scrise in exclusivitate de catre nepoata poetului Vasile Voiculescu, fiul Parintelui Voicescu, fiul lui Aurel Visovan, nepoata dnei Geta Gheorghiu- fosta detinuta politic, precum si alte scrisori inedite semnate de Maria-Cristiana Marcus, Alina Zară, Florin Alexandru Iordache, Otilia Hrimiuc si de alti doi prieteni foarte talentati- Matei si Laurian.
floarea-din-asfalt
“Are 600 de pagini, un miliard de trairi si te va purta intr-o calatorie initiatica prin toata lumea – din Europa pana in America, de la Ibiza pana in jungla amazoniana, din Cuba sau Hawaii pana la Ierusalim, prin peste treizeci de tari ale lumii- pentru a iti reaminti apoi cat de frumos poate fi Acasa. Vei descoperi fragmente dureroase dintr-o istorie plina de demnitate a Romaniei, despre care din pacate se vorbeste astazi prea putin- vei vedea pierderea Basarabiei prin ochii inlacrimati ai unor oameni nevoiti sa paraseasca peste noapte tot ce au avut mai drag, vei striga “Pe Aici nu se trece!” alaturi de toti cei ce au facut minuni cu baionetele lor la Oituz, Marasti, Marasesti, vei asculta toate tainele pe care ti le vor sopti inima Reginei Maria, troita misteroasa de pe DN1, mormintele Parintelui Arsenie Boca si al Parintelui Justin sau zidurile inchisorilor Jilava, Pitesti, Aiud. Vei regasi amintiri familiare dintr-o copilarie comunista, dar vei citi si pagini de marturii vii din impresionanta carte a rezistentei anticomuniste, capitole inedite de istorie care nu se predau la scoala si pe care unii dintre noi le-am descoperit doar la varsta de 30 de ani . Vei citi poate pentru prima data povesti incredibile traite de eroi prea putin stiuti ai unui “ieri” demn, inalt si pur al acestui neam. Un “ieri” mult mai demn, mai bun, mai nobil si mai eroic decat ti-l imaginai sau decat iti este in mod voit prezentat.”, isi prezenta  emotionata tanara scriitoare prima sa carte cu putin timp inainte de lumina tiparului..

 

“Am prieteni de un milion de ori mai talentati decat mine si ma tot tin de capul lor sa scrie, de nu stiu cand… Eu am apucat sa public doar datorita unei consecvente in nebunie ca cea a broscutei surde din pilda mea preferata, insa “Floarea din asfalt” nu e despre talent sau despre valoarea sa literara. Chiar daca unii oameni prea buni spun ca nu ar duce lipsa, nu asta este ceea ce conteaza. Si daca tot incerc sa v-o bag pe gat este pentru oamenii si intamplarile care apar in ea, pentru valoarea sa ca marturisire. Pentru ca este replica unei generatii care a copilarit cu cheia de gat in comunism, a trait cu sufletul la gura si cu nadejdile pana la cer Revolutia, a dansat pe boxe in Ibiza, sau pe unde a apucat, incercand mai toate tentatiile oferite de libertatea de dupa 90 – este o replica indrazneata la toate minciunile si mizeriile care ne tot sunt turnate peste minte si suflet, de-a valma, de zeci de ani. Pentru ca unii dintre acesti copii s-au trezit intr-o zi ca dupa un somn lung, ca de moarte, afland multe chestii pe care nici nu le-ar fi banuit…asa grabiti cum erau in goana lor dupa bani, bonusuri, promovari, titluri, aventuri, masini, fițe, calatorii, posete de firma si atatea altele ce ne tin pe loc, alergand pana la epuizare pe roata… Printre altele, au aflat o istorie a Romaniei care le-a fost multa vreme ascunsa, pentru ca sunt multi aceia ce ne vor convinsi ca “Romanica” e o tara “de c…t.” Normal, cand stii ca inaintea ta a existat un Ioan Gavrila Ogoranu, un Nicolae Steinhardt, un Petre Tutea sau un Valeriu Gafencu, mergi altfel pe strada. Cand constientizezi ca “o caruta de tarani a tinut in sah imperii” nu mai inghiti de-a valma orice galusca frumos impachetata ce iti este bagata pe gat pentru a iti mai indoi coloana vertebrala. Cand iti dai seama cate modele de eroism si de sfintenie ne ofera istoria ascunsa a ultimilor zeci de ani, nu mai poti fi atat de usor spalat pe creier si de manipulat.

Despre asta e vorba in “Floarea din asfalt”! Si daca dl Puric spune ca intr-un fel prin aceasta carte se salveaza o generatie, este doar datorita faptului ca in ea apare o realitate paralela, o alta Romanie, cu alta istorie, alti locuitori si alt destin…Iar daca unii dintre noi s-au trezit nu a fost pentru ca au fost mai destepti…ci au avut norocul sa ii traga cineva de maneca si sa le puna o carte in mana candva. Asa cum tot incerc sa va trag eu pe voi, nu ca sa ma promovez pe mine- ar fi mult mai simplu si mai eficient sa-mi pun un costum de baie si sa fac un shooting pe stanci la mare – ci ca sa promovez demnitatea acestui neam. Sa promovez toti eroii pe care nu ii veti vedea la televizor si care au murit crezand in acest neam si, mai ales, in noi. Sa nu ii dezamagim, zic. Pentru ca oamenii aceia au platit cu rani, cu sange, cu zeci de ani de temnita si cu sute de mii de copiii pe care i-au lasat acasa plangand, oamenii aia au platit cu jertfe grele, nu cu vorbe, pentru ca noi sa putem astazi păşi demn.

Asa ca de-asta zic, intr-o lume plina de flori de plastic, sa ne oprim totusi la florile crescute din asfalt. De cele mai multe orin dupa ce le afli povestea nu mai poti fi la fel………………..”

Daca aceasta autorecenzie v-a deschis sufletele si mintile spre a citi “Floarea din asfalt”, o gasiti in librariile  CĂRTUREŞTI, SOPHIA, HUMANITAS, MIHAIL EMINESCU, St. O IOSIF  sau o puteti comanda direct pe site-ul autoarei:

http://www.floareadinasfalt.ro/#!comanda/erp55

 

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *