Reprezentanţii hipermarketurilor şi supermarketurilor susţin că dacă intră în vigoare proiectul de lege care îi obligă să aibă pe rafturi carne, fructe şi legume din producţie românească în proporţie de cel puţin 51% vor creştere preţurile, vor rămâne sub 20 de furnizori români, din sute de mii câţi sunt acum, şi nu este exclus nici ca unii retaileri să decidă închiderea magazinelor deschise în ţară.
Propunerile pentru completarea Legii 321/2009 privind comercializarea produselor alimentare au ca scop subminarea activităţii marilor lanţuri comerciale. Dacă va fi aprobată în forma actuală, legea va duce la crearea unui mediu economic extrem de ostil pentru retaileri şi chiar la decizia de închidere a unor lanţuri de magazine”, a declarat luni directorul executiv al Asociaţiei Marilor Reţele Comerciale din România (AMRCR), într-o confernţă de presă.
Potrivit acestuia, elemente centrale pe care Legea 321 şi modificările acesteia le vizează şi cu care retailerii nu sunt de acord sunt: anularea taxelor de raft, un termen de plată mai scurt pentru produsele fresh, plus obligativitatea de a pune pe rafturi produse româneşti în proporţie de 51%, prin aplicarea ”lanţului scurt de aprovizionare”, adică să fie produse proaspete locale şi regionale.
”De fapt, fiecare dintre aceste prevederi principale ale Legii menite să susţină produsele made in Romania se vor întoarce, până la urmă, împotriva producătorilor români, cei care ar trebui protejaţi şi, nu în ultimul rând, împotriva consumatorului”, subliniază George Bădescu
Efectele negative generate pe plan financiar, în urma aplicării modificărilor Legii 321, vor fi creşterea preturilor la produsele româneşti, migrarea consumatorilor către o piaţă nefiscalizată şi anularea efectelor benefice ale reducerii TVA-ului la produse alimentare– vor duce, inevitabil, la creşterea inflaţiei, enumeră directorul executiv al AMRCR.
”Dacă un retailer nu va mai factura către furnizori aceste aşa zise „taxe de raft” sau taxe de servicii, acesta va fi obligat să le „ducă”, direct proporţional, în preţurile de la raft pentru a evita pierderile”, potrivit reprezentanţilor hipermarketurilor. Si cum marea parte a inflaţiei este dată de coşul zilnic de cumpărături, şansele ca inflaţia să crească, chiar cu două cifre, sunt mari. Efectele unei inflaţii mari vor duce la creşterea în cascadă a creditării şi a costurilor de creditare, atât pentru companii cât şi pentru persoane fizice, iar mai departe către scăderea nivelului de trai.
Printre modificările aduse Legii 321 se numără şi implementarea unui termen de plată de 7 zile pentru produsele fresh şi 30 de zile la restul produselor. Practic, pentru un retailer, este imposibilă scurtarea termenului de plată, nu doar din raţiuni care ţin de generarea unor probleme în cash flow, ci mai ales din raţiuni care ţin de zona de facturare.
Citeste mai mult: adevarul