Domnul Liviu Dragnea, președintele PSD (un partid foarte iubit, compus în genere din oameni foarte-foarte cinstiți, foarte verticali, deloc puși pe furat din buzunarul poporului până la a plezni de îmbuibare, deloc cinici, deloc ipocriți și deloc mincinoși), mai avea un vis, pe lângă ăla de a reuși și data viitoare să scoale la vot toți morții din Teleorman: să facă o lege care să protejeze de defăimare grupurile sociale, mai exact, – ce să o mai dăm la-ntors? – politicienii deveniți oameni bogați (prin muncă cinstită, desigur). Practic, legile care existau deja și care-i protejează pe toți cetățenii țării erau insuficiente, trebuia o lege care să-i protejeze cu dedicație pe politicieni. Așa că domnul Dragnea, căruia i-a făcut mama cadou un loc în parlament ca să-și rezolve problemele personale, a pus mâna și a făcut o lege, în care a definit inițial așa termenii:
Defăimare socială – fapta sau afirmația prin care o persoană este pusă în situație de inferioritate pe temeiul apartenenței sale la un anumit grup social.
Grup social – categorie de persoane care se disting din punct de vedere social prin una sau mai multe trăsături de gen, vârstă, rasă, religie, origine etnica, limbă materna, tradiții culturale, apartenență politică, orientare sexuală, origine socială, avere, dizabilități, boală cronica necontagioasă sau infecție HIV/SIDA.
Legea a fost adoptată de senat pe 7 octombrie, dar, în urma scandalului pe care l-a iscat, mai ales în presă și în mediul ONG-istic, Dragnea a promis că va elimina din definiția grupului social criteriul apartenenței politice și pe ăla al averii și că va aduce la un nivel simbolic cuantumurile amenzilor, care la momentul ăla erau de 1000 – 30.000 lei (pentru persoane fizice) și de 2000 – 60.000 lei (pentru grupuri). Prima parte a rezolvat-o, parțial, chipurile, a eliminat criteriul apartenenței politice (nu-i problemă, îl pot băga mai încolo la loc, până una alta, important e să intimidăm, să devină lumea sfioasă), dar amenda a micșorat-o în așa fel încât s-a ajuns de la maximum de 60.000 lei la 100.000 lei. Pentru că așa sunt politicienii de la PSD, niște oameni care nu sunt niciodată mincinoși, ei doar spun că fac ceva și fac exact inversul a ce au promis. Practic, sunt cinstiți, onești și corecți și vor doar binele poporului.
Astăzi, proiectul de lege a primit avizul favorabil al Comisiei Juridice și al Comisiei pentru Drepturile Omului din Camera Deputaților, deși există deja legislație antidiscriminare, urmând ca, probabil, mâine să fie supusă votului final din Camera Deputaților. PNL consideră legea un atac la adresa libertății de exprimare și un instrument de cenzură foarte eficient, așa că a promis că va vota în bloc împotrivă, iar, dacă legea trece, o va contesta la Curtea Constituțională. Sper să se țină de cuvânt, căci, ca orice politician român, nici ei nu sunt deloc mincinoși și nu ne-au făcut niciodată nicio surpriză, noooooo…
Domnul Dragnea ține însă enorm de mult la legea asta și visează ca, la alegerile viitoare, oamenii care nu au internet și/sau sunt morți să se încoloneze, ca de obicei, către secțiile de votare, iar ăia care sunt vii și au și internet, să tacă dracului din gură și să nu mai posteze pe Facebook chestii urâte despre PSD, de frică că vor fi reclamați la Departamentul pentru Promovarea Demnității Umane și Toleranței (care ar urma să fie înființat în cadrul Consiliului Național pentru Combaterea Discriminării) și amendați cu 100.000 de lei.
Tot PSD a mai pus la cale, prin toamnă, împreună cu UNPR, și reintroducerea în Codul Penal a infracțiunii de “Ofensă adusă însemnelor naționale”, care tocmai fusese eliminată. “Potrivit acestei propunerii legislative, vor deveni infractori şi vor fi pedepsiţi cu maximum 3 ani de închisoare autorii şi distribuitorii/difuzorii unor discursuri, scandări, articole, filme, cântece, desene/caricaturi care vor fi considerate de procurori şi judecători că exprimă lipsă de respect, faţă de steagul ţării, de imnul ţării, de emblemele sau semnele folosite de autorităţile publice (de exemplu, lipsa de respect faţă de ecusoanele şi semnele ANAF, faţă de stemele judeţelor şi municipiilor, faţă de insignele poliţiştilor sau magistraţilor, faţă de roba magistraţilor etc.)
În prezent, lipsa de respect faţă de imn sau steag sunt sancţionate, prin reglementări speciale, cu amendă contravenţională (HG nr. 1157/2001). Sancţionarea prin amendă contravenţională este arhisuficientă, iar dublarea sa cu o sancţiune penală nu denotă decât intenţia străvezie a parlamentarilor din coaliţia majoritară de a împiedica exprimarea în public a unor atitudini şi opinii critice la adresa autorităţilor.” Am citat din protestul pe care l-a difuzat Active Watch. Vedeți mai multe detalii aici.
Cu alte cuvinte, în loc să legifereze transparența activității autorităților publice și prevenirea faptelor de corupție, PSD-ul și UNPR-ul (un alt partid compus din politicieni care ar face orice pentru interesul național, practic nu există politicieni mai de bună credință decât în UNPR, în frunte cu cel mai iubit general al poporului, Gabriel Oprea) lucrează, pe banii noștri, la a pune pumnul în gură libertății de exprimare, prin tot felul de legi.
E de ieșit în stradă dacă trec aceste mizerii.
autor:Simona Tache
citeste articolul in intregime pe: simonatache.ro