Corupția a învins: Retezat, cel mai mare parc natural din Europa a fost pierdut

Exploatarile forestiere din ultimii ani din munții Retezat, Godeanu, Țarcu și Vîlcan au condus la dispariția ultimului Peisaj Forestier Intact (PFI) din zona de climă temperată a Europei, relateză RV

green r1

Chiar daca PFI a fost pierdut mai există încă în România în total 218.000 hectare de păduri virgine. Cele mai mari abia dacă depășesc cu puțin suprafața de 5.000 de hectare și se află în munții Semenic, Godeanu și Vîlcan. Doar aproximativ 20% sunt bine protejate prin lege. 80% sunt în pericol de dispariție deoarce exploatările forestiere sunt mult mai agresive de când firmele de exploatare și procesare a lemnului au luat la cunoștință harta cu pădurile virgine identificate prin studiul Veen Ecology publicat în anul 2005.

O altă zonă din PFI unde s-au pierdut teritorii semnificative este cea a munților Godeanu (Parcul Național Domogled) unde firma gorjeană Succes a exploatat sistematic masă lemnoasă în ultimii ani. Cel puțin 78.601 m3 de lemn au părăsit parcul în 2013-2014. O parte a fost extrasă și prelucrată direct de Succes iar alți 53.525 m3 au fost extrași de companiile Trans Fag, Fag Internațional, Alindo Impex, Mirona Forest și Trans Exfor care vând masă lemnoasă tot companiei Succes care prelucreaza lemnul la Gureni, județul Gorj. De aici cheresteaua trece pe la o fabrica din județul Argeș pentru uscare și pleaca mai departe către China.

green r2

PFI Retezat a fost descoperit de cercetători în 2006 și confirmat de un nou studiu științific realizat de ICAS pentru Ministerul Mediului în anul 2007. Guvernul României a ignorant acest studiu care a inclus și un set de recomandări pentru protejarea prin lege a acestui tezaur național și European. PFI a fost confirmat și de studiul publicat de Agent Green în “Ocrotirea Naturii”, revista Academiei Române în luna Mai 2011.

Sursă: green-report.ro

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *