Doliu național, societatea civilă în stradă și un patriarh la vânătoare de vrăjitoare! SCRISOARE DESCHISĂ

bor

Mesajul Preafericitului Părinte Daniel, Patriarhul Bisericii Ortodoxe Române, adresat participanților la cea de-a XXVII-a Consfătuire Panortodoxă a Reprezentanților Bisericilor Ortodoxe şi ai Sfintelor Eparhii,  naște noi reacții în societate. În contextul în care manifestanții din strada au printre nemulțumiri și atitudinea general eronată a BOR și a Patriarhului în speță, mesajul acestuia pare a motiva în plus vehemența protestelor.

Publicăm mai jos o scrisoare deschisă expediată Colegiului Psihologilor din România, dar adresată nu numai acestuia:

“Către Colegiul Psihologilor din România
Prof. Univ. Dr. Mihai ANIŢEI

Stimate Domnule Preşedinte,

Mă numesc Raluca Rotaru şi sunt psiholog clinician sub supervizare şi psihoterapeut în formare. În această seară am aflat cu surprindere ştirea conform căreia IPS Daniel, Patriarhul Bisericii Ortodoxe Române a asemănat psihologia cu vrăjitoria şi satanismul, încadrând-o ca practică ocultă care este impotriva valorilor creştine.

Reproduc in continuare textul cu pricina:
“Orientarea ideologică a societăţii capitaliste secularizate încearcă să se impună tot mai mult în conştiinţa fiecărei persoane promovând o nouă concepţie individualist-materialistă despre lume şi viaţă, care pune sub semnul întrebării valorile tradiţionale creştine, refuzând orice formă de religie instituţionalizată în favoarea unei spiritualități individualiste, a eului autosuficient.
În acest imens vid de viaţă spirituală profundă al societății postmoderne, cauzat de secularism, oferta ocultistă şi cea a practicilor orientale devine deosebit de tentantă pentru omul contemporan. Acestuia i se propun orientări diverse pornind de la astrologie până la satanism, de la reactualizarea vechilor tehnici și metode de mantică chineză până la forme agresive noi de mistică hindusă şi budistă, adică o serie de metode spirituale de „întoarcerea spre interior”, pentru retragerea în propriul sine, pentru regăsirea eului propriu, pentru „schimbarea sistemului” actual de valori prin schimbarea conștiinței individului.
Lozinca tot mai folosită de noile psihologii, cu pretins caracter terapeutic, şi anume „reîntoarcerea spre sine” sau „realizarea sinelui”, conduce, din nefericire, la acceptarea experiențelor oculte. Astfel, psihologia a ajuns să fie asociată unor tehnici şi practici oculte orientale, iar magia şi vrăjitoria au ajuns să fie nu doar teme de discuţii academice, ci chiar să fie promovate în mass-media ca fiind soluţii imediate pentru problemele omului contemporan. În realitate, aceste soluţii ocultiste, sincretiste şi confuze, amplifică şi mai mult criza spirituală, nu o rezolvă.”
Declaraţia o puteţi găsi aici: http://basilica.ro/ocultismul-contemporan-este-o-reactie-co
Având in vedere influenţa pe care BOR o are asupra cetăţenilor acestei ţări, care sunt sau ar putea fi clienţii noştri si având convingerea că, oricare a fost intenţia IPS, această declaraţie riscă să aibă consecinţe asupra activităţii psihologilor (si mai ales psihoterapeuţilor) membri COPSI, solicit o reacţie publică din partea Colegiului, care să combată aceste afirmaţii defăimătoare la adresa unei întregi profesii.

Vă mulţumesc!
Cu stimă,
Raluca Rotaru”

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *