Să salvăm casa lui George Enescu!

Fundația Pro Patrimonio a început de anul trecut intervenția de urgență pentru salvarea casei din Mihăileni a marelui nostru muzician George Enescu (1881 – 1955).

Casa din Mihăileni, unde Enescu a muncit și a compus, a fost construită de bunicii săi materni între 1775 și 1830 și reprezintă o expresie a arhitecturii tradiționale din prima jumătate de secol 19.

12122

“Conservarea și îngrijirea locurilor în care Enescu și-a petrecut primii ani din viață reprezintă o misiune și o responsabilitate de mare importanță pentru patrimoniul european, Casa Enescu putând deveni un loc unde artiști virtuoși pot interacționa cu tineri talentaţi.”

Cu ajutorul comunității locale și a generozității donatorilor, Pro Patrimonio a desfășurat o campanie de strângere de fonduri care a adus-o aproape de ultima fază a restaurării casei. Acesta a fost doar începutul.

Proiectul de reactivare a casei maestrului are ca scop final crearea Academiei Internaționale de Muzică George Enescu, un centru de excelență în studiul muzicii clasice, cu interes spre arhitectura tradițională, arte vizuale și meșteșuguri.

„Prioritatea, în acest moment, este strângerea de fonduri pentru a termina prima fază a proiectului. Aceasta constă în restaurarea tâmplăriei, a trei sobe tradiționale, a tencuielii, podelei și în finisaje. Suma necesară pentru prima fază este de 15.000 de euro, dar bugetul pentru crerea Academiei, incluzând mobilă, un pian, facilități și construcția unei săli de concerte depășesc suma aceasta, așa că fiecare donaţie este necesară și mult apreciată.”

„ Bugetul total necesar pentru lansarea Academiei Internaționale de Muzică George Enescu este de 55.000 de euro.”

Fundaţia Pro Patrimonio a lansat pe 22 octombrie 2015 o campanie de strângere de fonduri (crowfunding) de la iubitorii Patrimoniului şi ai Culturii, cu scopul restaurării casei lui Enescu de la Mihăileni şi de transformare a ei în centru de excelenţă, la adresa: https://www.indiegogo.com/projects/saving-enescu-s-house#/

Se pot face donaţii şi direct în conturile fundaţiei:
RO87 BPOS 7070 2802 395 ROL01
RO54 BPOS 7070 2802 395 EUR01

SWIFT code: BPOSROBU
Banc Post sucursala Griviței

Fundația Pro Patrimonio (www.propatrimonio.org) ((Arh. Șerban Sturdza, vicepreşedinte) este o organizație non-profit internațională, fondată în anul 2000, cu filiale în România, Marea Britanie și Franța.

“Scopul fundației este de a salva, restaura și păstra moștenirea culturală și arhitecturală românească. Pro Patrimonio promovează protejarea moștenirii culturale româneşti existente și are ca scop educarea oamenilor spre aprecierea clădirilor istorice cât și sprijinul în restaurarea și refolosirea lor. Proiectele noastre au salvat un număr important de monumente arhitecturale până acum, și ne mândrim cu posibilitatea de a oferi exemple de bună practică în restaurarea și reactivarea moştenirii culturale în România.”

Donați, distribuiți și ajutați-ne să răspândim vestea mai departe!
Vă mulțumim!

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *