Șpaga pentru alegerea lui Dragnea şef la PSD: 2,7 miliarde de euro

Rectificarea bugetară pregătită de Guvernul Ponta care, per total, pare să nu afecteze în niciun fel echilibrul bugetar actual (menţine deficitul bugetar intact, la 1,85% din PIB, veniturile fiind majorate cu 2,62 miliarde de lei, nivel similar cu majorarea cheltuielilor), deschide însă poarta spre cheltuieli suplimentare de 12 miliarde de lei, respectiv 2,7 miliarde de euro, ale autorităţilor locale în anul electoral 2016, ceea ce ar putea duce la “explozia” deficitului bugetar. Rectificarea urmează să fie discutată vineri într-o şedinţă extraordinară de guvern, notează Gândul.

12122

Simplu spus: primarii PSD-iști din România pot angaja cheltuieli în valoare de 2,7 miliarde de euro în plus faţă de cele bugetate, facturile urmând să fie plătite atât anul acesta, cât şi anul viitor.

Suma se află “în pixul” Ministerului Dezvoltării Regionale şi Administraţiei Publice, cel care va decide lista finală cu obiectivele de investiţii care se finanţează, listă pe care ministerul ar urma să o facă publică pe site-ul instituţiei.

Ministerul este condus de Sevil Shhaideh, o apropiată a lui Liviu Dragnea, care proaspăt uns şef al PSD face astfel un cadou electoral primarilor, motorul partidelor în campaniile electorale.

Pe lângă aceste majorări de cheltuieli prin creditele de angajament, autorităţile locale au primit deja, din sumele defalcate din TVA un miliarde de lei în plus la această rectificare, sumă în care cea mai mare pondere (64%) o are plata salariilor câştigate în instanţă de personalul din unităţile de învăţământ preuniversitar de stat  în procesele legate de tăierile din 2010, operate de Guvernul Boc.

În acelaşi timp, după primele opt luni ale acestui an, autorităţile locale au înregistrat un excedent bugetar de 1,66 miliarde lei.

Per total, autorităţile locale au la dispoziţie în acest moment cel puţin 2,6 miliarde de lei în plus faţă de bugete, la care se adaugă limita maximă de 12 miliarde lei pentru pornirea lucrărilor de “locuinţă, servicii şi dezvoltare publică”.

Astfel, în timp ce premierul Ponta critică public (pe contul oficial de Facebook) mesajul FMI privind nevoia unor reforme mai clare în companiile de stat şi ridică semne de întrebare privind politica fiscală a Executivului în anul electoral 2016, dar mai ales în 2017, Ordonanţa de Urgenţă privind rectificarea bugetului pe anul în curs crează premisele creşterii deficitului bugetar pe anul viitor (în condiţiile în care creditele de angajament vor fi achitate în 2016) cu 2% din PIB, ceea ce, cumulat cu creşterea salariilor din Sănătate şi Educaţie, echivalentul a 0,4% din PIB, duce la un deficit fiscal apropiat de pragul maxim de siguranţă, de 3% din PIB, fără a mai luat în calcul efectele aplicării noului Cod Fiscal, de 2,2% din PIB.

sursă: gândul

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *