Preţul aurului continuă să scadă: ce e bine de știut

Vânzarea de metale preţioase merge mai departe, chiar şi în condiţiile scăderii preţului la aur sub bariera psihologică de 1.100 $ pe uncie. Tendinţa este aceeaşi şi pentru alte metale. Platina a spart deja de multă vreme în jos bariera de 1.000 $. Acest metal preţios înregistrează la momentul de faţă cel mai scăzut nivel din 2009.

Untitled

Potrivit lui David Gerginov – expert în politică monetară, motivele pentru recenta scădere a preţului sunt diverse. Din ceea ce ştim, cererea de aur ca „refugiu sigur“ în perioadele de criză a scăzut în ultima vreme. De la anunţul găsirii unui modus vivendi în chestiunea Greciei, pericolul Grexit-ului sau al dezintegrării uniunii monetare pare să fi trecut, cel puţin temporar.
De asemenea, apropierea politică dintre SUA şi Cuba, precum şi compromisul în disputa pe teme nucleare cu Iranul au dat tonul acestei destinderi. Pe de altă parte, sancţiunile din partea occidentului au scăzut în intensitate şi Iranul va reveni în curând pe piaţa internaţională a petrolului. Acest lucru ar trebui să ducă la o continuare a scăderii preţului petrolului, aflat şi el, de mai multe luni, la un nivel scăzut. De aceea, nu se prognozează pentru moment o inflaţie ridicată.

Tot Gerginov este de părere ca piața Chinei are mai puţin aur decât s-a crezut.
Revenirea dolarului şi creşterea treptată a dobânzilor, planificată pentru toamna anului 2015 de către Federal Reserve, reprezintă un factor suplimentar ca moneda americană să devină din nou atractivă pentru investitori – nu în ultimul rând pe seama preţului aurului, întrucât cererea pentru metalul preţios tinde să scadă în paralel.
Şocul de pe piaţa aurului a fost favorizat în plus şi de anunţul de la finele lunii iulie 2015. Pentru prima dată după 2009, China a făcut cunoscut cât aur a tezaurizat în realitate. Conform declaraţiei, rezervele de aur au crescut în acest interval de timp cu aproape 60%, până la 1.658 tone. Însă acoperirea cu aur a rezervelor de valută a scăzut concomitent de la 1,8 până la 1,65 procente. Trăgând linie, China posedă astfel mai puţine rezerve de aur decât estimaseră experţii anterior.

Un rol cu totul special în această evoluţie îl joacă marile burse la termen. Dedicându-se acestei teme, Oliver Gross, redactor-şef al publicaţiei „Der Rohstoff-Anleger (Investitorul în Momentan, trecem printr-o situaţie paradoxală. Astfel, pe tot globul apar tot mai multe focare de criză. Exact în aceste perioade aurul devine un refugiu sigur şi este căutat in investitori. Însă aşa ceva nu se întâmplă actualmente absolut deloc. În locul unui preţ al aurului cu tendinţă puternică de creştere, acesta se duc tot mai jos.materii prime)“ trage nişte concluzii uimitoare din analiza datelor actuale ale burselor la termen: „Poziţionările short ale speculanţilor (fonduri hegde, bănci etc.) au crescut extrem de abrupt şi au înregistrat în ultima vreme niveluri apropiate de maximul absolut al tuturor timpurilor. Ce se petrece mai exact în cazul unei poziţionări short? La fiecare poziţionare short pe preţul aurului la bursa pe termen, este vândut, respectiv este aruncat pe piaţă aur de tranzacţionare (nefizic), ceea ce pune sub presiune indicatorii zilnici ai preţului aurului de tranzacţionare şi îi trimite în jos.“
Speculaţiile cu aur apasă şi mai mult preţul
În ce priveşte interesul masiv pentru poziţionare short al marilor jucători de pe pieţele financiare, nu este de mirare că preţul aurului şi-a continuat drumul la vale în ultimele săptămâni. Ce trebuie să ştiţi însă, este că orice poziţionare short trebuie să fie închisă în viitor mai devreme sau mai târziu. De aceea, cotele short ridicate pot fi apreciate şi ca mari contra-indicatori.
Pe scurt: cartelul bancar şi fondurile hedge încearcă în momentul de faţă să preseze din nou în jos preţul aurului, prin eforturi violente. Ca urmare, poziţiile short vor atinge cote enorme. Imaginaţi-vă însă că totul funcţionează similar unei benzi din cauciuc. Pe termen scurt, manipulatorii pot afecta preţul aurului aducându-l la un crash final (potenţial 1.000-1.050 USD/uncie). Însă banda din cauciuc va reveni apoi brusc imediat ce poziţiile short au dispărut = sunt acoperite.
A sosit timpul pentru achiziţii fizice
Pentru investitorii în Euro, recentul recul al preţului aurului a atins cel mai scăzut nivel de la începutul lunii ianuarie. Privit pe termen lung, este un nivel cu adevărat atractiv.

Heiko Böhmer
Redacţia „Rohstoff-Giganten“

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *