Germania datorează peste 19 miliarde de euro României! Oficialii români mușamalizeză și sabotează totul!

Încă din 2011, profesorul universitar economistul Radu Golban declara pentru Libertatea că a descoperit în arhive din Elveţia şi Germania existența unei datorii  aproape  20 miliarde de euro ( actualizată), datând din 1939, a Germaniei către România, și că documentele găsite şi studiate de el sunt suficiente pentru dovedirea acestei datorii istorice.

1
Radu Golvan susţinea încă de la acea vreme că după dezvăluirile făcute despre acest subiect i-au fost aduse ameninţări cu moartea prin intermediul unui „emisar” român cu relaţii la cel mai înalt nivel politic și că vor exista cu sigurață presiuni politice pentru ca România să renunțe la revendicarea datoriilor externe.
Documentele găsite de economistul Radu Golban în arhivele din Elveţia şi Germania sunt clare. Iar argumentele celor care susţin că România a renunţat la orice despăgubire de război faţă de statul german, prin Tratatul de la Paris din 1947, nu au nici o relevanţă sau legătură cu această situaţie. Această datorie, care la finele anului 1944 a fost de 1,26 miliarde de mărci ale Reichului, NU e despăgubire de război, ci rezultatul unui tratat economic încheiat înainte de 1 septembrie 1939, în care Germania nu şi-a îndeplinit obligaţiile prevăzute de acesta.

În acest caz există un precedent, cel al Elveţiei, care a primit o sumă de bani, în 1952, tot din partea Germaniei, în contul unei datorii identice cu cea din cazul României, născută printr-un tratat de reglementare a plăţilor semnat tot înaintea izbucnirii celui de-al II-lea război mondial. Prin hotărârile Conferinţei de la Londra, din 1952-1953, care are statut de tratat internaţional, se clarifică exact rezolvarea unor asemenea situaţii. România se încadrează perfect la articolul 5, alineatul 4 din legile adoptate la acea conferinţă. Conferinţa face, de fapt, legătura între datoriile fostului Reich şi RFG-ul de atunci.

Chiar dacă au fost „îngheţate” până în 1990, prin tratatul de unificare al celor două Germanii, plata acelor datorii s-a reactivat.
Soldul apare clar în documentele găsite de economistul Radu Golban, la Banca Reglementelor Internaţionale din Elveţia, care e un fel de „bancă centrală a băncilor centrale”, cât şi la arhivele statului german.
La soldul respectiv s-a adăugat dobânda, s-a echivalat cu moneda euro de azi şi au rezultat 19 miliarde de euro.
“Documentele găsite în Elveţia şi Germania sunt dovezi suficiente. Ca urmare Statul Român trebuie să solicite oficial Germaniei un răspuns în această chestiune, apoi, în funcţie de răspuns, să înceapă negocieri. Statul Român să profite de demersurile din Parlamentul german pe această temă şi să solicite precizări din partea Guvernului german. Este absurd ca în Parlamentul german să existe 3 demersuri pe această temă, iar Guvernul de la Bucureşti să nu dea nici măcar o declaraţie oficială”. declara presei economistul Radu Golvan.

Cercatările au rezultat că Germania îi datorează României peste 19 miliarde de euro, sumă care provine dintr-un contract de Clearing semnat între Guvernele României şi Germaniei la 23 martie 1939.

Prin contract, România se obliga să livreze mărfuri diverse către Germania, care urma să le achite la un preţ mai mare cu 10% faţă de valoarea medie a preţurilor mondiale. Germania urma să achite facturile prin Casa Germană de Compensaţie, dar plăţile trebuiau efecuate numai către BNR, în mărci germane imperiale. BNR, la rândul ei, achita în lei româneşti exportatorilor.

Deși Germania şi-a achitat în primii ani datoriile faţă de statul român, în contextul războiului s-au acumulat datorii la plăţi. Ministerul de Finanţe din Germania a emis, la data de 7 septembrie 1944, un document oficial ce avea caracter intern, prin care recunoştea că are obligatţii de plată neachitate la termen, către 31 de state, protectorate şi teritorii. România ocupa locul patru cu suma de 1.126.344 mărci germane imperiale.

Exporturile României către Germania au continuat însă să fie derulate şi după 23 august 1944 şi deşi mărfurile româneşti exportate în Germania erau din ce in ce mai reduse, totalul facturilor pe care Germania trebuia să le plătească României se ridică la aproape 1,3 miliarde de mărci imperiale germane, ceea ce ar reprezenta în prezent 18,8 miliarde de euro.

BNR le-a plătit exportatorilor români, la zi, toate facturile, dar nu a mai primit  plăţi compensatorii din partea Germaniei.

În situaţia în care Germania ar  susţine totuși  că aceste datorii nu mai există, atunci tot prin hotărârile acelei Conferinţe de la Londra există prevederea înfiinţării, la cererea unui stat, a unei Comisii speciale pentru soluţionarea unor asemenea litigii. Chiar şi după aproape 60 de ani, acela e organismul care poate rezolva astfel de cazuri.

În 2013 descoperirea datoriei  făcută de profesorul universitar Radu Golban a fost certificată de Banca Naţională a României, prin vocea lui Adrian Vasilescu.

Imediat, la aflarea descoperirii, Germania “a luat măsuri”: profesorul Golban, la presiunile Cabinetului Merkel, a fost dat afară de la universitatea din România unde preda, și anume Universitatea de Vest din Timișoara.  – “E posibil așa ceva în 2013, într-o Europă civilizată”, se întreabă profesorul Golban.

“A venit solicitare direct din Germania să fiu dat afară din Universitate.  Rectorul Universității de Vest, domnul Marilen Pirtea, mi-a relatat prin viu grai, într-o ședință la care au participat mai multe persoane, și mi-a scris într-un e-mail că directorul de departament și încă un profesor care a înființat secția unde predam susțin de repetate ori că a intervenit consulul Germaniei “ a declarat presei  Radu Golban

3

PREȘEDINTELE  Klaus Iohannis  RESPINGE  solicitarea plății datoriei de către Germania!

Vasile Blaga: Germania NU ARE datorii istorice faţă de România!

Preşedintele Senatului, (n.n. – la acea vreme), Vasile Blaga, a anunţat, intr-o declaratie, că “BNR a identificat date suplimentare potrivit cărora Germania nu are datorii istorice faţă de România.” În acest sens, Senatul a respins propunerea de înfiinţare a comisiei speciale privind datoria istorică pe care nemţii o au către ţara noastră. Propunerea de înfiinţare a a Comisiei a fost respinsă cu 65 de voturi “împotrivă”, 48 “pentru” şi trei abţineri, potrivit REALITATEA.

“Conducerea Senatului a luat act de o scrisoare semnată de Radu Golban, economist, în care era semnalată existenţa unei datorii istorice a Germaniei către România, membrii Biroului Permanent hotărând să propună acestei Camere înfiinţarea unei comisii care să analizeze situaţia.” BP al Senatului a decis propunerea unei hotărâri care reglementează înfiinţarea unei Comisii pentru a analiza datoria istorică a Germaniei către România. Infiintarea, însă, a fost respinsă. Klaus Iohannis ar fi putut cere redeschiderea cazului și înfiintarea acestei comisii, dar NU A FĂCUT-O !

Călin Popescu Tariceanu, actualul președinte al Senatului, condus probabil de aceleași interese care l-au determinat să renunțe și la Averea Gojdu (de pe vremea cănd era premier), adică la alte  peste 4  miliarde de euro  pe care ni le datorează Ungaria, nu a găsit “de cuvință” să redeschidă un caz pe care Blaga l-a îngropat, dupa ce Victor Ponta a ajuns premier.

Radu Golban: “S-au făcut presiuni ca România să renunţe la cele 19 miliarde de euro din Germania”

Radu Golban spune că respingerea înfiinţării comisiei speciale privind această datorie s-a făcut în urma unor presiuni internaţionale la adresa ţării noastre.  Radu Golban a declarat că are dubii că “noile date suplimentare identificate de BNR pe tema datoriei Germaniei” ar fi reale.

“Până în urmă cu câteva săptămâni, BNR nu a găsit niciun fel de date privind aceste creanţe. Acum, dintr-o dată, au identificat date suplimentare”, a spus Golban la acea vreme, adăugând că nu înţelege de ce BNR nu vrea să colaboreze cu Banca Reglementelor, “banca centrală a băncilor centrale”, care ar deţine informaţii despre datoria istorică pe care Germania o are faţă de România.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *