Cum arată casa celui mai bogat primar din România

Daniel Maricuța este cu siguranță unul din cei mai bogați oameni ai Sibiului, chiar dacă el nu a lăsat aproape deloc să se observe acest lucru. Primarul Șelimbărului, anchetat acum de DNA pentru fraude de sute de milioane de euro deține și un adevarat ranch, aflat în construcție lângă DN1 în apropiere de Sibiu

1

Sibienii știu cu siguranță clădirea impunătoare care se amenajează de câțiva ani, cum treci de parcul industrial Șelimbăr, pe partea dreaptă, pe DN1, pe sensul de mers către Tălmaciu.
Imobilul nu este finalizat și aparține chiar primarului anchetat acum de DNA, Daniel Maricuța. Dacă dinspre stradă clădirea nu impresionează prea tare, în schimb în partea dinspre cele două lacuri, aflate acolo, arhitectura este impunătoare. Drumul de acces dinspre DN1 nu este gata, dar se lucrează de zor și pe pun pavele pentru amenajarea acestuia.

Primarul Maricuță a comandat ca aleea de acces din parcare în clădire, să fie una încălzită, pentru ca iarna să nu alunece din cauza zăpezii sau ghețușului.
În partea din spate însă, departe de ochii lumii începe adevaratul paradis. Clădirea e aproape toată cu exterior din sticlă, iar în interior se poate distinge faptul că Maricuța a vrut să fie amenajată o piscină interioară. La nici 50 de metri două lacuri completează peisajul superb în care a fost amplasat acest adevărat ranch. Imediat în vecinătate primarul Șelimbărului a dat comandă să fie amenajată o fermă cu cai, mai ales că Maricuța este pasionat de echitație.

”E cel mai bogat primar din România. (..) Noi îi spunem Casa Poporului la acea femă. De multe ori l-am asemuit cu Ceaușescu. Are aceeiași mentalitate. A vrut să își facă o super casă acolo. Are o valoare de peste 3-4 milioane de euro. De multe ori m-am întrebat cum a avut curaj să o construiască pentru că din salariul de primar nu ai cum să faci așa ceva. Nu îi e frică de nimeni” spune Doru Șandru, fost vice primar al comunei Șelimbăr.

Miercuri, 15 octombrie, la prima oră procurorii DNA au bătut la uşa lui Daniel Maricuţa. DNA are o cifră provizorie: peste 114 milioane de euro, estimare a averii lui Maricuța.

“Anchetatorii efectuează cercetări sub aspectul comiterii infracţiunilor de constituire a unui grup infracţional organizat, dare de mită, trafic de influenţă, cumpărare de influenţă, abuz în serviciu cu consecinţe deosebit de grave, spălare de bani, folosirea în orice mod, direct sau indirect, de informaţii ce nu sunt destinate publicităţii, fals în înscrisuri sub semnătură privată, uz de fals în legătură cu dobândirea de terenuri pe raza comunei Şelimbăr de la persoane îndreptăţite la reconstituire şi la eliberarea titlurilor de proprietate, membrii grupului creându-şi un avantaj patrimonial estimat la 114.340.750 de euro”, susţin magistraţii DNA. Pe scurt, primarul Maricuţa este suspectat că şi-a construit un sistem mafiot menit să-l îmbogăţească.

Şi a reuşit. Daniel Maricuţa se poate lăuda că deţine o herghelie de peste jumătate de milion de euro, o fabrică de vinuri, zeci de apartamente şi o vilă de 1.000 mp înconjurată de lacuri de agrement, manej pentru călărie şi piscină acoperită.

Asta este doar o parte din uriaşa avuţie a primarului Maricuţa, susţin localnici care-l cunosc mai bine. Modul în care a acumulat impresionanta avere este descris de fostul său viceprimar Doru Şandru.

“Nu avea suflet, nu avea inimă, au fost situaţii în care a forţat prin interpuşi familii nevoiaşe să vândă terenuri la un preţ de nimic. Se lăuda chiar că a cumpărat de la nişte sărăntoci un teren cu o sticlă de vin”, a declarat Doru Şandru.

Ultima sa declaraţie de avere a fost postată în 2011. Acolo a declarat 6 terenuri, un autoturism Audi din 1999, imensa vilă din satul Mohu, care are împrejur 11 hectare de teren şi 8,5 hectare de luciu de apă, precum şi două apartamente.

Maricuţa are şi un impresionant parc de maşini de lux, care sunt înmatriculate pe societatea Vinaria SA. Toate acestea sunt la vedere, dar care e cu adevărat averea edilului se va vedea după finalizarea anchetei.

Cum a reuşit un primar de ţară să acumuleze o avere atât de mare? Procurorii DNA dau un mic exemplu: Maricuţa a cumpărat prin interpuşi în 2004 un teren de patru hectare contra sumei de 10.000 de lei. Terenul a fost cumpărat de la o persoană care a fost amânată de Primăria Şelimbăr cu retrocedarea până ce a renunţat să mai lupte.

Doi ani mai târziu, interpuşii lui Daniel Maricuţa vând terenul cu 4,9 milioane de euro. Iată încă un exemplu, mai recent. Primarul a fost săltat ieri pentru că ar fi cerut de la un dezvoltator local care voia să ridice un complex rezidenţial în comuna lui 20 de apartamente (în valoare de circa 1,8 milioane de euro) pentru a-i elibera autorizaţiile necesare.

Pe terenurile comunei Şelimbăr există o bună parte din economia judeţului Sibiu. Aici au sediile firme importante, cum ar fi reprezentanţe auto, benzinării, un parc industrial de 96 de hectare, dar şi Retail Park Şelimbăr, care pe 12 hectare cuprinde retaileri ca Bricostore, Media Galaxy, Auchan, Furniture, Carrefour şi Shopping Mall.

Asta a făcut ca micuţa primărie din satul Şelimbăr să se laude cu încasări mult mai consistente decât oraşe mari din ţară. Ieri, Daniel Maricuţa a fost ridicat de procurori pentru declaraţii. Până la închiderea ediţiei, audierile nu se terminaseră.

sursă:  oradesibiu

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *