Locuri de muncă în Franţa

1

Franţa se situează pe locul 5 în UE, raportându-ne la puterea de cumpărare, cu un salariu minim brut pe economie de 1.430 Euro, potrivit Epochtimes.

Absolvenţii de studii superioare interesați de un loc de muncă în Franța pot consulta lista de locuri de muncă, disponibilă pe site-ul EURES. De asemenea, cei interesați pot apela la ajutorul consilierilor EURES pentru Franţa, iar pentru mai multe detalii despre condiţiile de muncă, salarizare sau legislaţie pot accesa site-ul Ministerului Muncii.

Din ianuarie 2014, accesul cetăţenilor români la piaţa franceză a forţei de muncă se realizează prin înregistrarea contractului de muncă la URSAFF (organismul administrativ responsabil pentru colectarea contribuţiilor de securitate socială şi alocaţiile familiale). De asemenea, cetăţenii români trebuie să posede o carte de identitate sau paşaport în termen de valabilitate. În anumite situaţii, administraţia franceză solicită paşaportul, deoarece conţine semnătura titularului.

Angajatorii din această ţară ştiu că forţa de muncă din România este una destul de ieftină şi bine instruită. Cum mulţi dintre români au studiat şi franceza în şcoală, integrarea este un pic mai uşoară.

Cetăţenilor români nu li se mai solicită deţinerea autorizaţiei de muncă şi a titlului de sejur pentru exercitarea unei activităţi profesionale în Franţa. Românii doritori de a lucra în această ţară pot exercita activităţi economice, salariale sau non-salariale (cu îndeplinirea prevederilor legislaţiei franceze de exercitare ale acestora).

În situaţia manifestării intenţiei voluntare de obţinere a unei cărţi de sejur, se poate depune o cerere pe lângă prefectura competentă din punct de vedere teritorial. Cartea de sejur, eliberată la cerere, se emite pe baza justificării situaţiei punctuale:

– lucrătorul salariat, pe baza prezentării dovezii înregistrării contractului de muncă/promisiunii de angajare la URSSAF;

– personalul independent (lucrător nesalariat) trebuie să ateste efectivitatea activităţii (înscrierea la Registrul Comerţului sau în Repertoriul de meserii şi prezentarea documentelor comerciale şi contabile).

Locuri de muncă în Franţa. Site-uri cu oferte de muncă

Românii care îşi doresc să se angajeze în Franţa îşi pot căuta un loc de muncă atât prin intermediul Agenţiei Naţionale pentru Ocuparea Forţei de Muncă (ANOFM), reprezentată în ţară prin filialele judeţene AJOFM, prin portalul EURES, cât şi prin intermediul acordurilor bilaterale privind circulaţia forţei de muncă semnate de România cu această ţară.

Pe portalul EURES doritorii pot căuta job-uri sau se pot înscrie în baza de date a portalului, prin completarea CV-ului în format Europass. Alte site-uri ce oferă oportunităţi de angajare în Franţa sunt: Eu-Recruit, Europa.eu şi Euro Jobs.

Principalele site-uri de recrutare din Franţa sunt:

– http://www.keljob.com

– http://www.pole-emploi.fr

– http://www.monster.fr

– http://www.cadremploi.fr

O altă modalitate prin care puteţi aplica la un job în Franţa este prin participarea directă la un eveniment de recrutare internaţional, precum cele organizate de Careers Internaţional, ce facilitează întâlnirile între companii de top şi candidaţi din întreaga Europă.

Nu în ultimul rând pot fi accesate și diverse site-uri din România ce publică ofertele de muncă în Franţa.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *