Satul Viscri din județul Brașov a ajuns să fie cunoscut în toată lumea datorită vizitelor Prințului Charles al Marii Britanii, care s-a îndrăgostit iremediabil de peisajele din această parte a Transilvaniei, dar și de arhitectura și oamenii care trăiesc aici. Statul Român nu pare să dea însă doi bani pe farmecul locului și nici pe încercările unor voluntari de a îmbunătăți zona sau măcar de a-i păstra aspectul fascinant.
Autoritățile au descoperit că o parte din pădurea aflată între Viscri și Meșendorf este bolnavă, așa că au decis, fără să stea prea mult pe gânduri, că e nevoie de o intervenție. Astfel, la sfârșitul săptămânii trecute, oamenii și utilajele au intrat în pădure și au început să taie copacii bolnavi. Ignorând total faptul că în drumul lor au distrus complet traseul de biciclete construit, în ultimii doi ani, de Fundația Adept Transilvania. În plus, camioanele burdușite cu lemne au trecut fără nicio problemă prin satul Viscri, pe lângă casele șubrede, care s-au clătinat din toate încheieturile la trecerea mastodonților.
Situația aproape incredibilă a fost relatată de Mihai Grigore, unul dintre cei care de zece ani se implică în proiectele ONG-urilor menite să conserve arhitectura și natura din zonă. Mihai Grigore a povestit, într-o postare care a ajuns virală pe Facebook, că tractoarele și TIR-urile care au cărat buștenii tăiați au distrus traseul de biciclete, dar și marcajele turistice făcute de Mioritics și WWF Romania.
“Piatra pentru trasee au cărat-o voluntari cu roabele. 100 de km, multe sute de tone. Pentru marcaje au mers niște tineri naivi tot niște sute de km și au vopsit pomii. Și statul a trecut cu tractorul. Lăsând deoparte cât de bine face să treacă prin mijlocul unui sit UNESCO, cu case vechi de sute de ani, fără fundație, doar din piatră și mortar de var, câteva sute de tiruri cu bușteni. De ceva timp încoace tot spunem că nu ne mai dorim ca statul sa facă ceva bun, asta e. Dar măcar să ne lase în pace, să nu mai strice ce fac alții cu greu. O să ne luptăm și o să facem tot ce putem să salvăm ce se poate. Dar parcă e păcat și cam obositor”, scrie Mihai Grigore.
Cristi Gherghiceanu, președintele Fundației Adept Transilvania a declarat, pentru Vocea Transilvaniei, despre această situație absurdă.
“Am primit mai multe semnale de la cicliști care au trecut în weekend prin zonă și ne întrebau de ce am închis traseul. Așa am aflat și au mers colegii mei și au găsit tot felul de lemne trase pe traseu, sute de metri de traseu impracticabil din cauză că sunt copaci, lemne. Am început să dăm telefoane, să ne interesăm, și așa am aflat că ar fi vorba de o firmă din Argeș care exploatează în zonă și care ar fi întrebat la Ocolul Silvic Făgăraș despre traseul de biciclete dar li s-a spus că este ilegal și că pot trece peste el”, a declarat Gherghiceanu.
Potrivit acestuia, fundația pe care o conduce are protocoale cu Ocolul Silvic Sighișoara și cel din Rupea, dar zona aceasta de pădure ar fi fost plantată în urmă cu o sută de ani de sași, iar acum se află în proprietatea statului, fiind administrată de Ocolul Silvic Făgăraș. Traseul leagă satul Viscri de Sighișoara și a fost realizat din fonduri elvețiene, obținute în 2013.
“Colegii mei discută cu firma, din zvonistică, cei de la Ocolul Făgăraș le-au spus că traseul este construit ilegal, dar trebuie să vedem dacă se confirmă. Să vedem ce este ilegal, pentru că eu știu că ilegal e atunci când există legislație și nu o respecți, dar noi avem acord de la toate părțile implicate, studii de impact, acord de la Primărie, oameni, tot. Mai aveam de finalizat la Sighișoara câțiva kilometri, dar acum traseul e distrus pe o distanță de 400-500 de metri”, a mai spus Cristi Gherghiceanu.
Nu în ultimul rând, acesta a punctat de asemenea pericolul pe care îl reprezintă pentru casele din Viscri traversarea satului de către aceste TIR-uri și tractoare.
Primarul din Bunești se află, potrivit reprezentanților instituției, alături de alți colegi, la Bruxelles, pentru că localitatea este înfrățită cu un oraș din Belgia.
sursă: voceatransilvaniei
sursă foto: viscri-info.ro