Care este rolul mangneziului in organism si ce afectiuni pot aparea ca si cauza a deficientei sau surplusului acestuia, fac parte din sfaturile oferite de catre medici in mod frecvent. Importanta acordata insa acestuia este relativ mica, din pacate, iar consecintele le resimtim uneori.
Este al patrulea element mineral din punct de vedere cantitativ aflat în organismul uman (cca 20-25g). Alături de fier și calciu este un macroelement ce contribuie la menținerea echilibrului electrolitic al organismului uman fiind implicat în numeroase procese metabolice.
Iată câteva dintre rolurile deținute de magneziu:
-tonic general;
-factor de creștere;
-regenerator celular;
-drenor hepatic ( sporește secreția biliară);
-antiseptic intern și extern;
-efectul său calmant combate oboseala;
-combate stresul;
-protector asupra miocardului ajutând la funcționarea optimă a întregului organism;
-ajută la sintetizarea proteinelor și acizilor nucleari;
-un rol foarte important îl are la îmbunătățirea sistemului nervos și muscular;
-întărește sistemul osos și ajută la stimularea sistemului imunitar.
Carența de magneziu atrage numeroase tulburări printre care: spasmofiliile, crizele de epilepsie, stările de slăbiciune, oboseală, nervozitate, deficiențe de somn, tulburări cognitive. Lipsa de magneziu se observă și în tulburările psihiatrice- în nevroze.
Consumul în cantități mari de magneziu e necesar în cazul persoanelor cu un stil de viață hiperactiv, care sunt supuse la perioade prelungite de stres sau care efectuează activități fizice solicitante.
Eliminarea magneziului din organism e accelerată din cauza consumului de cafea și ceai concentrat, excesul de alcool, a consumului de produse conservate sau alimente de tip fast-food.
Surse bogate în magneziu: cereale integrale, legume verzi, ouă, grâu, oleaginoase, pâine integrală. Pentru a obține doza optimă de magneziu trebuie să se țină cont de: vârstă, greutatea fiecăruia, excesul sau carența de magneziu, durata utilizării, stilul de viață al fiecăruia.
redactor: Anca DINU