ITALIA: Introducerea cursurilor de limbă română în unele şcoli din Roma, criticată dur de un partid politic: “S-a ajuns la nebunie”

Partidul extremist Liga Nordului a catalogat drept “o nebunie” un proiect finanţat de Guvernul României care prevede introducerea unor cursuri de limbă română în şcoli din Roma, cerând Ministerului italian al Educaţiei să oprească iniţiativa, o “ofensă la adresa culturii” italiene.

1

În tot acest timp în România statul finanțează integral unități de învățămât, inclusiv universitar, în limba maghiară, susținând educația și accesul la servicii în limba maternă pentru o comunitate minoritară veștnic nemulțumită. Așadar,  în Italia nu este acceptabilă nici cu finanțare externă incursiunea în sistemul de învățământ a unor ore de studiu al unei  limbi străine prenzente în mod considerabil în cadrul comunității, limba unei minorități cu o  contribuție reală și importantă la economia locală și națională. Tot comparabil, contribuția socială și economică între cele două minorități versus beneficii este de departe în detrimentul celei românești.

Potrivit ziarului Il Tempo, limba română va fi introdusă ca materie obligatorie în două şcoli gimnaziale din localitatea Ladispoli, situată în provincia Roma. În cadrul unui proiect finanţat de Guvernul României, cursul de “Limbă, cultură şi civilizaţie română” a fost introdus obligatoriu, o oră pe săptămână, în şcolile gimnaziale “Corrado Melone” şi “Ladispoli 1”, în contextul în care în localitate trăiesc mulţi imigranţi români. Proiectul are rolul facilitării integrării şi comunicării între comunităţile română şi italiană.

Iniţiativa a stârnit polemici în capitala Italiei, fiind contestată de numeroşi părinţi ai elevilor italieni. “Ar fi mai bine să studieze bine limba engleză, să nu se ia din timpul acordat unor materii importante. Imigranţii trebuie să înveţe limba noastră, nu invers. Este inacceptabil ca şcoala şi copiii să fie folosiţi pentru promovarea ideologiilor politice periculoase”, a declarat un reprezentant al comitetului părinţilor.

1111

Părinţii au găsit sprijinul unui deputat italian, Massimiliano Fedriga, membru al formaţiunii xenofobe Liga Nordului. “Acum s-a ajuns la nebunie. În loc să înveţe imigranţii istoria, cultura şi legile ţării noastre, copiii noştri sunt obligaţi să înveţe limbile şi culturile celor care vin la noi”, a declarat Massimiliano Fedriga.

“Ministerul italian al Educaţiei trebuie să trimită imediat inspectori la aceste şcoli pentru a verifica această mizerie şi, dacă este cazul, pentru a întrerupe imediat această ofensă adusă culturii noastre şi copiilor noştri”, a insistat deputatul extremist.

Pe de altă parte, profesorul Riccardo Agresti, membru în Consiliul de conducere al Şcolii “Corrado Melone”, a salutat iniţiativa cursurilor de limba română. “Nu cred că mesajele citite pe site-uri de socializare reprezintă accente de rasism, şovinism sau imbecilitate, sunt convins că este vorba de ignoranţă. (…) Este vorba de un schimb între profesori italieni şi români (italienii merg în România şi românii, în Italia). Spre exemplu, mulţi nu ştiu că profesoara de limba română este trimisă de Guvernul de la Bucureşti şi este plătită de acolo. (…) Dacă în şcoală s-ar fi organizat cursuri de japoneză, rusă sau chineză, lumea ar fi acceptat imediat…”, a argumentat profesorul Riccardo Agresti.

sursă: mediafax

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *