Legea „Big Brother” a trecut de parlament. Ce înseamnă asta pentru viața privată a milioanelor de români

Legea “Big Brother” a trecut de Parlament şi instituţiile statului, și mai are un singur pas de facut ca să intre în vigoare. Legea a ajuns acum pe masa președintelui, acesta urmând să decidă dacă o întoarce parlamentului sau o promulgă.

5

Șansele ca legea  să fie întoarsă de președinte sunt însă slabe, pentru că intrarea pe circuitul legislativ a fost decisă la o întâlnire la Cotroceni. O altă scăpare ar putea fi contestarea la Curtea Constituţională

În baza acestei legi, instituțiile statului  vor putea să ştie ra.pid ce fac românii pe internet sau pe telefon. Legea, contestată intens în trecut, a fost adoptată de Camera Deputaţilor şi ar intra în vigoare în trei zile de la publicarea în Monitorul Oficial.

Prin această lege, operatorii de telefonie sau de servicii de internet vor trebui să pună la dispoziţia instituţiilor statului care sunt abilitate datele despre convorbiri, trafic şi chiar de localizare.

Dacă în unele cazuri se pot justifica aceste controale, alte prevederi sunt mai puţin plăcute pentru cetăţeni. Furnizorii de servicii de comunicaţie sunt obligaţi să stocheze timp de șase luni anumite date ale abonaților pentru a fi trimise, la cerere, autorităților.

Cum majoritatea cetăţenilor români au un telefon sau o conexiune la internet, atunci cam toată populaţia este privită de sus de „Big Brother”.

În urmă cu mai mult de un an, legea a picat la Curtea Constituţională. Dar a fost readusă în discuţiile după atentatele de la Charlie Hebdo de la începutul anului.

Legea a fost şi este criticată pentru că încalcă drepturi ale omului, iar statul poate afla ce fac românii în vieţile lor private.

sursă: digi24

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *