ZECE SECRETE ale plantelor medicinale

Inaintea aparitiei medicamentelor moderne, a tratamentelor pe baza de scheme complexe, a genericelor, a progresului medicinei, la baza tratamentelor au stat intotdeauna remediile naturale. Succesul si eficienta acestora sunt dovedite in fiecare zi, acestea reusind chiar si atunci cand solutiile biochimice moderne sunt depasite de situatie sau intampina rezistenta din partea bolii.

PLANTELE MEDICINALE, partea cea mai la indemana tuturor, sunt pe cat de banale pe atat de complexe in utilizare si tratament.

6

Pentru a obtine o eficienta terapeutica cat mai ridicata si pentru a oferi bolnavului o forma de administrare accesibila, placuta la gust, plantele medicinale se utilizeaza fie ca atare, fie sub forma de extracte care contin totalul de principii active sau numai un singur principiu activ. Prima conditie este ca materia prima sa fie de buna calitate, adica sa contina substante active stabile in timp, iar procedeul de extractie a acestora sa fie cel mai indicat.

Amestecurile de plante asa numitele ceaiuri medicinale nu se fac la intamplare ci dupa anumite reguli de baza ale fitoterapiei. Indiferent ca este vorba de o parte dintr-o singura specie sau de amestecuri de specii-formele farmaceutice de administrare pentru uzul intern se fac de la caz la caz, tinand seama de afectiunea majora si de eventualele afectiuni secundare pe care le poate avea bolnavul.

Iata cateva din notiunile principale pentru obtinerea celor mai simple forme de administrare, respectiv acelea care stau la indemana oricui fara a necesita o aparatura speciala. Un lucru important pentru a obtine rezultate bune este ca bolnavul sa se adreseze in primul rand medicului care este singurul in masura sa precizeze diagnosticul si sa indice medicatia cea mai adecvata.

Pulberile: se obtin prin macinarea fina a diferitelor parti din planta inainte de intrebuintare si divizarea lor in casete conform indicatiilor pentru fiecare caz in parte, respectand cantitatile prescrise. Prin procedee speciale din pulberi se pot obtine tablete sau drajeuri. Aceste forme farmaceutice prezinta o serie de avantaje, ca: dozare precisa, adminostrare comoda chiar in timpul activitatii, protejarea unor principii active labile la agentii termici sau la unii solventi.

Extractia principiilor active are loc in sucurile gastro-intestinale. Cu toate ca aceasta forma de administrare prezinta o serie de avantaje, are ca principal dezavantaj faptul ca sub forma de pulbere, in cazul in care nu se iau masuri speciale de protejare, principiile active din plante se degradeaza mai repede decat in planta intreaga.

Infuziile: sunt cele mai simple solutii extractive apoase obtinute din materii prime de origine vegetala care au in special tesuturi friabile: partile aeriene intregi ale plantei, frunzele, florile, mai rar radacini sau fructe. Pentru a obtine o infuzie,materia prima se fragmenteaza si se umecteaza cu 3 parti de apa lasandu-se in repaus 5 minute. Dupa acest timp se aduce in vasul de infuzare prevazut cu capac cantitatea de apa prescrisa incalzita la fierbere. Vasul se mentine pe o baie de apa in fierbere inca 5 minute, dupa care se lasa in repaus 20 minute la rece. Infuziile se prepara la nevoie cel mult pentru un timp de 12 ore.

Maceratele: sunt tot solutii extractive apoase obtinute la temperatura mediului ambiant. Sunt indicate in special pentru plantele care contin mucilagii. Materia prima vegetala intreaga sau fragmentata,dupa caz,se mentine in contact cu cantitatea de apa prescrisa, de obicei o jumate de ora-o ora, timp in care se agita de 5-6 ori. Unele plante se lasa la macerat de seara pana dimineata. Se filtreaza prin tifon sau se decanteaza, iar materia prima se mai spala cu o cantitate mica de apa fara presare si se completeaza la cantitatea prescrisa. Se prepara la nevoie.

Decocturile: sunt solutii extractive apoase obtinute la cald din materia prima fragmentata si umectata in prealabil la fel ca si la infuzii cu 3 parti de apa. Dupa adaugarea cantitatii de apa prescrisa se mentine timp de 30 minute in fierbere la foc domol sau mai bine pe o baie de apa fierbinte. Solutia extractiva obtinuta se filtreaza fierbinte prin tifon dublu si se completeaza la cantitatrea de lichid prescrisa prin procesarea materiei prime si spalarea cu putina apa fierbinte a acesteia. Se prepara la nevoie. Se poate pastra la rece fara agaugare de conservant maximum 24 ore de la preparare. Prin decoctie se obtin principiile active in special din radacini, rizomi, scoarta, fructe si seminte.

Tincturile: sunt solutii extractive hidroalcoolice obtinute prin diferite procedee: macerare, percolare, vibroextractie, dizolvarea extractelor sau a rezinelor, din materii prime vegetale si amestec de apa si alcool in diferite proportii. Raportul apa-alcool etilic si materie prima, precum si procedeul de obtinere este prevazut pentru obtinereacunei tincturi in farmacopee sau tratate de specialitate si trebuie respectat intru totul. In general se utilizeaza alcool de 40-70°, iar raportul materie prima – alcool diluat este de 2:10 in cazul plantelor cu actiune farmacodinamica obisnuita si de 1:10 pentru plantele care contin principii active cu actiune puternica. Pentru tincturi este recomandat ca ele savfie procurate din farmacii.

Extractele: sunt tincturi aduse vla un grad mai inaintat de concentratie prin indepartarea solventului avand o consistenta fluida, vascoasa, moale sau chiar solida. Extractele se obtin prin procedee industrial-farmaceutice care folosesc si alti solventi decat solutiile hidroalcoolice. Ele intra in compozitia a numeroase prescriptii medicale de buz intern sau extern si in produse farmaceutice.

Apele aromatice: sunt forma farmaceutice obtinute prin dizolvarea uleiurilor volatile in apa sau prin antrenarea cu vapori de apa a materiilor prime vegetale continand uleiuri volatile. Apele aromatice se folosesc de obicei la prepararea unor potiuni calmante.

Vinurile medicinale: sunt preparate farmaceutice obtinute din materii prime vegetale fragmentate, prin macerare in vin. Sunt destinate uzului intern in special ca stimulente ale poftei de mancare, datorita carui fapt poarta si denumirea de vinuri tonice.

Sunt contraindicate celor cu gastrite hiperacide, hipertensivilor si celor cu afectiuni hepatice.

Cataplasmele : sunt prisnitele destinate exclusiv uzului extern, se prepara din materii prime vegetale fragmentate la un grad fin de pulverizare sau din solutii extractive de plante cu care se imbiba tifonul si se aplica direct pe piele pentru a obtine un efect revulsiv, emolient sau antiinflamator. De mentionat este faptul ca unele principii active cu actiune puternica pot fi resorbite si prin piele in special daca aceasta este lezata. Tot sub forma de cataplasme se utilizeaza si mastile cosmetice din plante aplicate fie in scop terapeutic, fie pentru ingrijirea tenului.

Baile aromatice: se obtin din plante continand uleiuri volatile sau alte principii active care se suspenda intr-un saculet de tifon care se introduce in baie sau prin amestecarea in apa de baie a unor extracte obtinute din plante conditionate sub diferite forme (sapunuri lichide, tablete efervescente).

Nu uitati sa va adresati in primul rand medicului, in caz de afectiuni ale starii dumneavoastra de sanatate, acesta fiind singurul in masura sa precizeze diagnosticul si sa indice medicatia cea mai adecvata. Inceracti pe cat de mult posibil sa evitati orice consum de medicamente sau tratament fara prescriptie si fara o consultatie de specialitate in prealabil. De asemenea orice schimbari ale stadiului unei afectiuni sau boli trebuiesc prezentate medicului dvs. de familie sau medicului curant.

redactor: Anca DINU

CITEȘTE ȘI : TOP 10 antibiotice din plante medicinale

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *