Nici în 2016 preoţii nu vor fi obligaţi să dea bon fiscal pentru lumânări, nunţi şi botezuri. Noul Cod Fiscal introduce noi scutiri de dări la stat în cazul cultelor religioase din România, fără să adauge nimic în plus ca impozitare.
În schimb, persoanele fără venituri, cu unele excepţii, vor fi obligate să depună declaraţie la Fisc pentru a li se calcula CASS-ul pe care îl au de plată. Acelaşi Cod Fiscal valabil din 2016 “are grijă”, prin eliminarea taxei pe lux, şi de pasionaţii de iahturi sau de maşini cu motoare de peste 3.000 centimetri cubi, de cei ce îndrăgesc bijuteriile şi hainele luxoase de blană, precum şi de vânătorii împătimiţi
Reprezentanţii cultelor religioase vor fi scutiţi de impozit pentru sumele pe care le obţin din vânzarea de terenuri, clădiri şi maşini pe care le-au folosit în activităţi economice, condiţia fiind ca sumele respective să fie utilizate pentru întreţinerea şi funcţionarea unităţilor de cult.
Potrivit experților, “Conform noului Cod fiscal, începând cu anul 2016 cultele religioase nu vor mai fi impozitate nici pentru veniturile obţinute din vânzarea sau orice altă formă de cedare sau înstrăinare a activelor coporale cum ar fi terenuri, clădiri, maşini şi altele chiar dacă acestea au fost folosite în cadrul activităţilor economice”.
Pe de altă parte, ca noutate, din 2016 şi asociaţiile religioase, pe lângă cultele religioase, vor beneficia de scutiri de impozit pentru clădiri.
Cultele religioase nu sunt impozitate, potrivit actualului Cod Fiscal, pentru mai multe tipuri de venituri, după cum urmează:
– veniturile obţinute din producerea şi valorificarea obiectelor şi produselor necesare activităţii de cult, potrivit legii,
– venituri obţinute din chirii,
– alte venituri obtinute din activităţi economice,
– venituri din despăgubiri în forma bănească, obţinute ca urmare a măsurilor reparatorii prevăzute de legile privind reconstituirea dreptului de proprietate.
Dacă feţele bisericeşti se vor bucura de noi facilităţi fiscale, nu acelaşi lucru se poate spune şi despre unele dintre persoanele fără venituri.
Potrivit noului C0d Fiscal persoanele fără venituri vor fi obligate, cu câteva excepţii, să depună de anul viitor la ANAF o declaraţie prin care Fiscul le va stabili ce sumă au de plătit pentru contribuţia pentru sănătate (CASS). Până acum persoanele care nu realizau venituri nu erau obligate să depună la fisc o declaraţie, iar pentru a beneficia de servicii medicale în sistemul public, acestea plateau CASS-ul pe şase luni în urmă. Contribuţia la sănătate pentru persoanele fără venituri va fi calculată luându-se ca bază salariul minim pe economie, acestea urmând să plătească 792 de lei pe an.
Noul Cod Fiscal prevede eliminarea supra-accizelor pentru produse de lux şi cafea, introduse acum doi ani, pentru a acoperi pierderile la buget din cauza reducerii TVA la pâine. „Erau încasări prea mici şi o sarcină administrativă prea mare”, declară aceleași surse din Finanţe motivând eliminarea supra-accizei la produsele de lux.
Tot în noul Cod Fiscal se arată că românii ar putea plăti de anul viitor impozite de până la două ori mai mari pentru locuinţe. Codul Fiscal aduce veşti proaste şi pentru persoane cu profesii independente care vor plăti mai mult la stat. În afară de reducerea TVA la 20% care se va aplica din 2016, celelalte măsuri de relaxare fiscală din varianta votată în primă fază de Parlament – reducerea impozitului pe dividende de la 16% la 5%, eliminarea “taxei pe stâlp” şi a supraccizei – au fost amânate pentru 2017. Noul Cod îi avantajează însă pe cei care deţin mai multe case şi pe cei cu locuinţe cu o suprafaţă mai mare de 150 de metri pătraţi.