DNA șah la PONTA! Procurorii sesizează CSM cu privire la ultimele declarații ale premierului

Adunarea Generală a procurorilor din DNA, prin votul unanim exprimat, a solicitat Consiliului Superior al Magistraturii să analizeze dacă afirmațiile premierului Victor Ponta la adresa procurorului de caz sunt de natură să aducă atingere independenței sistemului judiciar în ansamblul său.

2

Sesizarea vine ca urmare a afirmațiilor făcute joi de Victor Ponta, pe un site de socializare, după anunțul DNA că a fost trimis în judecată, el declarând că “(…) singura problemă a țării este obsesia unui procuror total neprofesionist în a se afirma în carieră inventând și imaginând fapte și situații neadevărate din urmă cu 10 ani!”.

Potrivit unui comunicat al DNA transmis Agerpres, vineri, în cadrul Adunării Generale a Procurorilor, constituită la solicitarea Consiliului Superior al Magistraturii, în legătură cu propunerile de modificare și completare a Legii 303/ 2004 privind Statutul judecătorilor și procurorilor, republicată, a fost inclus pe ordinea de zi și subiectul privind aceste declarații lansate în spațiul virtual de către premier.

“Cu această ocazie, prin votul unanim exprimat, cei 90 de procurori prezenți la Adunarea Generală a Direcției Naționale Anticorupție au solicitat Consiliului Superior al Magistraturii (CSM) să analizeze dacă afirmațiile respective sunt de natură să aducă atingere independenței sistemului judiciar în ansamblul său.

Declarația respectivă este cu atât mai gravă cu cât actele întocmite de procuror sunt supuse verificării de către șefii ierarhici, sub aspectul legalității și temeiniciei, conform dispozițiilor Codului de procedură penală. Astfel, afirmațiile făcute de Ponta Victor-Viorel, prin prisma funcției deținute, au un impact deosebit asupra opiniei publice, fiind de natură să submineze și să aducă atingere instituției în care își desfășoară activitatea procurorul, precum și independenței sistemului judiciar”, se precizează în comunicatul DNA.

În solicitarea adresată CSM, semnatarii consideră că “afirmațiile denigratoare” făcute de premier afectează reputația profesională a procurorului care a instrumentat cauza, dar și a procurorilor abilitați să se pronunțe cu privire la legalitatea și temeinicia soluției dispuse în dosarul respectiv — trimitere în judecată.

“Aceste afirmații pun la îndoială obiectivitatea cu care sunt instrumentate dosarele penale, cât și probitatea morală și profesională a procurorilor care-și desfășoară activitatea în cadrul acestei instituții, ceea ce este de natură să aducă o gravă atingere independenței Direcției Naționale Anticorupție. Reamintim că independența sistemului judiciar este o consecință a integrității profesionale și morale, iar imparțialitatea și integritatea sunt atribute ce trebuie garantate conform prevederilor legale”, subliniază procurorii anticorupție.

3

Premierul Victor Ponta a afirmat joi că România are o economie care crește, iar singura problemă a țării e “obsesia unui procuror total neprofesionist în a se afirma în carieră inventând și imaginând fapte și situații neadevărate din urmă cu 10 ani”.

“În trei ani, România va depăși economic mai multe țări europene — spune FMI! Cred cu tărie că acest lucru este realizabil, prin munca românilor și printr-o guvernare eficientă (și atunci, în 2018, ne vom gândi că nu au fost rele timpurile în care economia crește, salariile și pensiile la fel, absorbim fonduri europene și ajutăm Moldova, și singura problemă a țării este obsesia unui procuror total neprofesionist în a se afirma în carieră inventând și imaginând fapte și situații neadevărate din urmă cu 10 ani”, a scris Ponta pe Facebook.

DNA a anunțat joi că premierul Victor Ponta a fost deferit justiției în dosarul Rovinari-Turceni pentru fals în înscrisuri sub semnătură privată (17 infracțiuni), complicitate la evaziune fiscală, în forma continuată, și spălarea banilor, fapte săvârșite în calitate de avocat, reprezentant legal al Cabinetului Individual de Avocat ”Ponta Victor-Viorel”.

În dosar mai sunt trimiși în judecată senatorul Dan Șova, sub control judiciar, avocat coordonator al Societății Civile de Avocați ”Șova și Asociații”, Laurențiu Ciurel, la data faptelor având calitatea de director general al SC Complexul Energetic Rovinari SA, Dumitru Cristea, la data faptelor director general al Complexului Energetic Turceni, și Octavian Laurențiu Graure, la data faptelor director economic al Complexului Energetic Turceni.

sursă: agerpres

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *