Ofensiva televiziunilor Ultra HD

Fashion One 4K, prima televiziune internaţională Ultra HD, lansată la începutul lunii septembrie, a declanşat o ofensivă a acestei tehnologii superioare la nivel mondial, peste o mie de canale în noul standard urmând să fie disponibile până în 2025.

2

Eforturile din ultimii ani ale operatorilor internaţionali de telecomunicaţii în domeniul tehnologiei Ultra HD (sau servicii 4K), ce oferă o calitate a imaginii mult mai ridicată decât actualul High Definition (HD), s-au concretizat prin lansarea, pe 1 septembrie, a Fashion One 4K. Aceasta este prima televiziune din lume care este transmisă la nivel mondial în formatul Ultra HD, prin intermediul sateliţilor companiei SES.

“În ultimii patru ani, industria de telecomunicaţii a dezvoltat ecosistemul Ultra HD. Acum, Ultra HD este o realitate pentru milioane de telespectatori din întreaga lume”, a declarat Ferdinand Kayser, Chief Commercial Officer al companiei SES, la un eveniment organizat la târgul de comunicaţii IBC, care se desfăşoară în perioada 10 – 15 septembrie, la Amsterdam.

SES s-a numărat printre promotorii televiziunii Ultra HD la nivelul transmisiei în Europa, fiind compania care asigurat prin intermediul sateliţilor săi difuzarea primului meci de fotbal în direct în Ultra HD (partida dintre FC Bayern Munchen şi SV Werder Bremen, din campionatul de fotbal german, transmisă de Sky Deutschland pe 26 aprilie 2014), dar şi a primului concert în 4K (susţinut de trupa rock americană Linkin Park pe 19 noiembrie 2014, la Berlin, şi transmis de televiziunea Astra Ultra HD).

1

“Tehnologia Ultra HD se va dezvolta mult mai rapid decât HD-ul în trecut”, spune Ferdinand Kayser.

O dovadă în acest sens este faptul că lansarea Fashion One 4K a fost urmată de apariţia, pe 4 septembrie, în Germania, a primei televiziuni în formatul Ultra HD din această ţară, denumită Pearl.tv 4K UHD şi care îşi propune să revoluţioneze piaţa TV dedicată canalelor de shopping. Totodată, alte două televiziuni în noua tehnologie urmează să fie lansate în următoarea perioadă: High 4K va emite în America de Nord, de la mijlocul lunii septembrie, şi va difuza filme, divertisment, programe sportive şi documentare, iar TERN (TV Entertainment Reality Network) va fi lansată pe piaţa TV din Olanda, în luna octombrie. Toate aceste televiziuni vor ajunge la telespectatori prin intermediul sateliţilor SES.

Totuşi, adoptarea tehnologiei Ultra HD în diferitele regiuni ale lumii va fi influenţată de maturitatea pieţelor de televiziune din acele zone, de disponibilitatea infrastructurii şi de oferta de conţinut, a explicat Ferdinand Kayser.

Potrivit unei statistici prezentate de acesta, până în anul 2025, vor exista pe piaţa mondială de televiziune 1.053 de canale care vor difuza programe în format Ultra HD, dintre care 220 vor emite în Europa.

În ceea ce priveşte conţinutul Ultra HD, Kayser a precizat că, în prezent, sunt disponibile peste 1.200 de filme şi show-uri în această tehnologie, numărul acestora urmând să crească cu 200 până la sfârşitul anului.

sursă: mediafax

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *