Legea nu permite Comisiei de Etică a Universităţii Bucureşti să dea un verdict în cazul lucrării lui Oprea, însa Marian Popescu, seful comisiei i-a poziție și face dezvăluiri. A analizat lucrarea pe cont propriu şi vorbeşte:
„Este vorba, în mod sigur, despre un PLAGIAT. Sunt zeci de pagini copiate integral”
În luna iulie, Comisia pe care Marian Popescu o conduce a decis să se autosesizeze şi să examineze teza cu titlul „Procedura plângerii prealabile”, susţinută de Oprea în anul 2000, la Facultatea de Drept a Universităţii din Bucureşti, după ce în presă au apărut informaţii privind un posibil plagiat.
„Legea ne-a obligat, cum se întâmplă în cazul demnitarilor, să transmitem autosesizarea la Consiliul Naţional de Etică. Consiliul Naţional de Etică a dat verdictul atât de rapid, încât nici măcar nu am apucat să le transmitem ce începuserăm noi să analizăm”.
Teza de doctorat a premierului interimar Gabriel Oprea, sustinuta in anul 2000 la Facultatea de Drept a Universitatii din Bucuresti, contine o serie de elemente pe care comunitatea academica le include in categoria plagiatului. Calupuri intregi de text sunt preluate ad litteram din lucrarile altor autori, lucrarea fiind in esenta un mixt de paragrafe amalgamate, fara a contine o introducere sau concluzii proprii. De altfel, Comisia de Etica a Universitatii din Bucuresti a primit inca din data de 26 iunie 2015 o sesizare cu privire la teza de doctorat a lui Gabriel Oprea, care “nu este legata numai de plagiat, ci sunt sesizate si alte aspecte”, potrivit surselor HotNews
sursă: hotnews