Mirajul Germaniei incepe sa se risipeasca pentru imigranti! Ce descopera odata ajunsi in Germania si Austria. Refugiata: “Sunt socata, ma asteptam la mai bine”

Politia ungara a capitulat astazi in fata valului de imigranti care vor cu orice pret sa plece spre tari precum Austria sau Germania, dar nu erau  lasati sa se imbarce in trenuride catrea autoritatile maghiare.

budapest

Politia ungara s-a retras joi din fata Garii de Est (Keleti) din Budapesta, iar zecile de imigranti care asteptau in fata portilor au luat cu asalt peroanele si au incercat sa se urce la bordul unui tren. Asta in conditiile in care compania ungara feroviara MAV a decis sa suspende pe termen nelimitat toate serviciile internationale din Budapesta catre Europa occidentala, relateaza agentiile internationale de presa.

France Presse a relatat ca, imediat dupa retragerea politistilor, imigrantii “au luat cu asalt” gara in incercarea de a se sui in trenuri avand ca destinatie Austria sau Germania, in timp ce Reuters a facut referire la “scene de haos” si cita informatii furnizate de operatorul cailor ferate ungare care mentionase intr-o declaratie de presa ca niciun tren care circula direct catre Europa occidentala nu urma sa soseasca sau sa plece din gara Keleti. De altfel, compania ungara feroviara MAV a anuntat ca niciun tren international nu va pleca din gara Keleti, ci doar trenuri avand ca destinatie nordul Ungariei.

Un fotograf Reuters a relatat ca multi imigranti se impingeau pentru a-si face loc, pentru ei, dar si pentru copiii de care erau insotiti, incercand sa urce in tren pe usi, dar si pe ferestre. Acesta a mai relatat ca piata din fata principalei gari din Budapesta ramasese aproape goala, dupa ce peste 1.000 de imigranti au patruns in incinta.

Intrarea principala in gara a fost redeschisa la ora locala 08:15 (06:15 GMT) si numerosi imigranti – dintre cei circa 2.000 care erau blocati in Budapesta inca de marti – au intrat in statie si s-au indreptat catre un tren tras la peron. Intr-un haos total si in lipsa fortelor de ordine, imigrantii s-au impins si chiar s-au lovit in incercarea de a urca la bordul unui tren.

Soarta imigrantilor dupa ce ajung in Austria sau Germania

Ungaria nu face decat sa respecte legislatia europeana, care le interzice imigrantilor sa intre in Uniune fara vize, spun oficialii.

Intre timp, cei care reusesc sa ajunga in Germania sau Austria, sunt primiti cu aplauze, zambete si ajutoare. Cel putin la inceput, pentru ca situatia se mai schimba pe parcurs.

3.000 de oameni erau miercuri seara in fata garii Keleti din Budapesta si cereau sa fie lasati sa-si continue drumul spre Vest. Multi si-au pierdut rabdarea, iar atmosfera parea la un pas de a deveni exploziva.

Intre timp, la granita cu Serbia, 300 de sustinatori ai partidului de extrema-dreapta Jobbik au patrulat pe sinele de cale ferata pe care vin imigrantii. Politistii au protejat cateva grupuri de straini, in timp ce localnicii strigau si gesticulau amenintator spre ei.

In fata acestor scene, nu e de mirare ca imigrantii prefera Occidentul si mai ales Germania. La Munchen, imediat ce un grup de imigranti soseste, este condus de politisti in parcarea garii pentru inregistrare. Cu eficienta nemteasca, refugiatii sunt luati in evidenta si chiar supusi unui control medical rapid. O armata de voluntari se ocupa de cei care asteapta si le imparte apa si mancare. Dupa ce si-au primit hartiile, oamenii sunt urcati in autobuze si transportati rapid spre locuri de cazare temporare.

Tom Burridge, corespondent BBC: “E drept ca numarul de atacuri impotriva imigrantilor a crescut in Germania, dar incidentele sunt inca izolate si putine.”

La Viena, in toate garile mari, voluntarii au infiintat ieri centre unde le distribuie imigrantilor mancare, haine, produse de igiena si jucarii. Dar nu e intotdeauna asa. Cea mai mare tabara de refugiati din Austria se afla langa Viena si adaposteste aproximativ 6.000 de oameni. Paturi libere nu mai sunt de mult, iar cei care vin acum au noroc daca primesc un cort. Nici ei, nici localnicii nu mai suporta situatia.

Femeie: “Sigur ca ma asteptam la mai bine. Sunt socata.”

Barbat: “Nimeni nu-i condamna pentru situatia in care sunt, dar ar trebui sa se poarte ca oamenii. Zece camioane cu gunoi au scos de acolo!”

Intre timp, tarile aflate pe traseul imigrantilor continua sa raporteze cifre ametitoare. Doar in portul Pireu au ajuns ieri 4.500 de imigranti, iar 3.000 au fost salvati – tot ieri – din largul coastelor Libiene. La randul sau, Ungaria a interceptat marti aproape 3.000 de persoane care traversau granita, si alte 7.800 tocmai traverseaza Serbia.

sursa: Protv

sursa foto: www.dw.com

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *