Românii din Transnistria: Ostatici ai propriei țări.

Profesorii și elevii școlilor cu predare în limba română din Transnistria – ostatici în propria ţară 

Untitled

Ostatici ai propriei țări. Așa se simt profesorii și elevii școlilor cu predare în limba română din regiunea separatistă Transnistria. Chiar și așa, ei luptă pentru a scrie și a vorbi românește. Asta se întâmplă, de 10 ani, la liceulul “Ștefan cel Mare”

De 13 ani, elevii și profesorii liceului cu predare în limba română “Ștefan cel Mare” din Grigoriopol, localitate aflată în enclava separatistă, sunt nevoiți să treacă așa-numita vamă pusă pe Nistru de transnistreni, doar ca să poată studia în limba maternă.

Instituția are o poveste unică. În 2002 cadrele didactice și elevii au fost alungaţi  de autoproclamatele autorități de la Tiraspol. Asta doar pentru că liceul era prima instituție de învățământ din stânga Nistrului care obținea performanţe la toate disciplinele.

Să activeze pe ascuns nu mai era posibil. Așa că, la Chișinău s-a luat decizia ca liceul din Grigoriopl să fie transferat de partea dreaptă a Nistrului, în localitatea Doroţcaia. Au fost momente grele. Supuşi presiunilor separatiştilor, cei mai mulţi copii şi părinți au cedat. În 2002, din totalul de 700 de elevi, doar 200 au învins prima luptă cu o putere care nu este recunoscută de nimeni!

Teroarea de peste Nistru nu se termină nicioadată. Spun într-o glas părinții care visează ca viitorul odraslelor lor să fie clădit în Europa!

Victoria este în clasa a treia la liceul “Ștefan cel Mare”. În fiecare dimineață ea merge la o școală muzicală din Grigoriopol, unde studiază în limba rusă, iar după amiază se urcă în autobuz și trece așa-numita vamă pentru a face carte românească.

De-a lungul celor 24 de ani de independenţă a statului Republica Moldova, şcolile cu predare în limba română din partea stângă a Nistrului au fost supuse represiunilor, batjocurilor și amenințărilor din partea pretinselor autorități de la Tiraspol. Crezul profesorilor și elevilor de aici este să “REZISTE”.

Calvarul a început după conflictul din 1992. Atunci, aproape 100 de şcoli cu grafie latină existau în stânga Nistrului. Au fost cazuri de-a dreptul strigătioare la cer pentru timpurile în care trăim. Miliţienii au deschis focul, în clase, de faţă cu elevii. Dar cumplit a fost şi anul 2004. Tiraspoul a declanşat atunci un adevărat război împotriva celor opt şcoli româneşti care se încăpăţânau să reziste. Profesorii, elevii şi părinţii copiilor s-au baricadat zile în şir în instituţiile de învăţământ.

Ceea ce se întâmplă azi în encalva separatist arată că regimul de acolo şi-a schimbat tactica. Nu mai luptă împotriva şcolilor româneşti cu miliţieni şi gloanţe. Mijloacele sunt mai subtile, cum ar fi blocarea conturilor bancare sau reținerea directorilor instituțiilor.

Problema școlilor cu predare în limba română din stânga Nistrului este și pe agenda Uniunii Europene. Zona comunitară cere insistent Tiraspolului “să se abţină de la acţiuni unilaterale care provoacă tensiuni şi îngreunează negocierile în scopul ajungerii la soluţionarea conflictului transnistrean”.

Întreaga poveste poate fi urmărită pe TVR într-un material exclusiv semnat de Vitalie Guțu, din cadrul campaniei “PREȚUL LIBERTĂȚII”!

sursă: agerpres / stiri.tvr

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *