În România, Statele Unite ale Americii nu are de doi ani un ambasador! Este o “anomalie”, spun chiar reprezentantanți de la Washington

4

Într-un interviu acordat în exclusivitate pentru Gândul, fostul însărcinat cu afaceri al Statelor Unite în România, Mark Taplin, explică cum, la mai bine de doi ani de la plecarea lui Mark Gitenstein din ambasada SUA, Administraţia Obama nu a reuşit nici măcar să anunţe public o propunere de succesor pentru postul din Bucureşti, deoarece  Statele Unite trec printr-un blocaj politic nemaivăzut în istoria recentă a acestei ţări. Această luptă dintre republicani, care controlează acum Congresul, şi preşedintele democrat Barack Obama este şi cauza unei „anomalii” care se vede la Bucureşti, respectiv scaunul de ambasador SUA rămas neocupat pentru o perioadă record de mai bine de doi ani, a mai subliniat Taplin.

Întors la Bucureşti pentru a vorbi despre istoria relaţiilor diplomatice româno-americane, cu ocazia împlinirii a 135 de ani de la stabilirea acestor relaţii, Mark Taplin şi-a exprimat în repetate rânduri speranţa că Washingtonul va reuşi să trimită, în cele din urmă, un nou ambasador. Ca alţi oficiali americani şi români înaintea lui, Taplin a dat asigurări că problema nu e la Bucureşti, ci la Washington, care a trecut printr-o „perioadă excepţională”.

„Am trecut (în SUA, n.red.) printr-o perioadă excepţională, în care multe nominalizări – de ambasadori, pentru alte poziţii în guvern, dar şi judecători federali – au fost ţinute în aşteptare pentru cea mai lungă perioadă din istoria noastră. Nu am mai văzut aşa ceva până acum”, a subliniat americanul, venit la Bucureşti pentru o conferinţă care a avut loc la Institutul Diplomatic Român, cu ocazia celebrării a 135 de ani de relaţii diplomatice româno-americane.

 „Situaţia României nu este ieşită din comun, nu are nimic de-a face cu relaţia noastră”, a asigurat Taplin, care a fost la post în România între 2005 şi 2008. „Ba mai mult, e fix contrarie relaţiei strânse pe care o avem cu România. E o anomalie”.

Cauza acestei anomalii, a revenit Taplin, se găseşte la Washington, nu la Bucureşti. „Da, nu mai există un ambasador aici de mai bine de doi ani, ceea ce e neobişnuit, dar este reflecţia unei probleme interne, politice – un fel de „luptă pe ciolan” (expresia originală: „food fight”, n.red.) -, a unui blocaj existent în SUA. Şi eu am fost însărcinat cu afaceri în Paris timp de 9-10 luni din exact aceleaşi motive. Dar va dura această situaţie la nesfârşit? Nu. Cred că ne apropiem de un punct în care cineva va fi nominalizat? Sper. Cred că lucrurile se îndreaptă în direcţia potrivită”.

Dat fiind că Administraţia Obama are mai puţin de doi ani rămaşi din cel de-al doilea mandat şi că experienţa ultimilor ani a demonstrat că, odată făcută o nominalizare, ea poate rămâne blocată în Senat şi luni de zile până să primească un aviz pozitiv sau negativ, gândul l-a mai întrebat pe Taplin dacă viitorul ambasador nu va ajunge prea târziu la Bucureşti pentru a mai putea face ceva. În replică, fostul însărcinat cu afaceri a subliniat că nu este exclus ca noul ambasador să rămână la Bucureşti şi pentru cel puţin o parte din mandatul viitorului preşedinte al Statelor Unite, fie el democrat sau republican. „Trebuie să privim mai departe de Administraţia Obama. Istoric, cei mai mulţi ambasadori care au ajuns aici au rămas cel puţin trei ani”, a declarat Mark Taplin.

De asemenea, oficialul american a subliniat că a existat mereu o combinaţie privind tipul de numiri pentru conducerea misiunilor diplomatice în România – numiri politice sau diplomaţi de carieră. Indiferent dacă viitorul ambasador va fi o numire politică sau un diplomat de carieră, Taplin s-a arătat convins că acesta va face „o treabă extraordinară”.

În cel de-al doilea mandat al lui Barack Obama, puţin peste 60% dintre numirile de ambasadori au fost diplomaţi de carieră, potrivit centralizării American Foreign Service Association.

Pentru a se asigura că mesajul este clar înţeles, dincolo de comentariile personale ale „cetăţeanului” Taplin, Debra Hevia, consilier politic al Ambasadei SUA la Bucureşti, a intervenit cu fraza folosită de fiecare dată de membrii misiunii diplomatice americane în România: „Casa Albă munceşte intens pentru a găsi un candidat calificat, care să fie un succesor extraordinar pentru ceilalţi ambasadori”.

La fel a fost mesajul Ambasadei SUA şi zilele trecute, după ce în presa română a apărut informaţia, publicată pe surse, că Administraţia Obama ar fi găsit, în sfârşit, un ambasador pentru România.

Amintim că ultimul ambasador al SUA în România a fost Mark Gitenstein, care şi-a încheiat misiunea pe 14 decembrie 2012. În prezent, ambasada SUA este condusă de Însărcinatul cu Afaceri a.i., Dean Thompson, intervievat de gândul anul trecut.

sursă: gândul

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *