Mai în glumă, mai în serios, locurile de parcare destinate persoanelor cu handicap sânt destinate prin lege celor ce au o deficiență, majoră, ce îi împiedică să ducă o viață normală.
Care este handicapul celor de la ANAF? Faptul ca au primit mașini noi, în detrimentul Serviciului de Ambulanță ce nu mai are mijloace sa ajungă la timp la pacienții caroră viața le este în pericol? Sau faptul că au primit Logan și nu SUV-uri de 100.000 de euro, să poată concura cu bolizii evazioniștilor ?
Posibil din acest ultim motiv cei de la ANAF aleargă după cai verzi pe pereți, închizând câte un amarât de birt ce avea 110 lei în plus în casă, și triunfând astfel prin ziare cu “marile realizări ale luptei antievaziune”. Ca să închidă dinozaurii, uriașii abonați la decontarea TVA-ului, sau sutele de firme fantomatice din “orășelele chinezo-turcești”, posibil să le fie necesare elicoptere.
După cum se poate observa în fotografia de mai jos, care a devenit senzație pe internet, angajaţii ANAF Antifraudă din Oradea au parcat autoturismul Dacia Logan pe locul destinat persoanelor cu handicap, scrie bihon.ro.
O asemenea abatere se sancţionează, în mod normal, cu ridicarea maşinii, iar costurile recuperării acesteia sunt piperate – un cititor care a făcut imprudenţa de a parca pe un asemenea loc special a scos 600 de lei din buzunar pentru a-şi recupera autoturismul.
“Conform art. 2 alin. (1) din Legea 448/2006 privind protecţia şi promovarea drepturilor persoanelor cu handicap, persoanele cu handicap sunt acele persoane cărora mediul social, neadaptat deficienţelor lor fizice, senzoriale, psihice, mentale şi/sau asociate, le împiedică total sau le limitează accesul cu şanse egale la viaţa societăţii, necesitând măsuri de protecţie în sprijinul integrării şi incluziunii sociale.
In plus, persoanele care au dreptul sa parcheze pe locurile destinate persoanelor cu handicap trebuie sa afiseze la loc vizibil o legitimatie (card) de parcare eliberata de autoritatile locale care ii acorda acest drept altfel risca sa li se ridice masina chiar daca au dreptul sa parcheze in acel loc.
art. 100- L448/2006
f) parcarea altor mijloace de transport pe locurile de parcare adaptate, rezervate şi semnalizate prin semn internaţional pentru persoane cu handicap, cu amendă de la 200 lei la 1.000 lei şi ridicarea mijlocului de transport de pe locul de parcare respectiv;