Saptamana 16 -22 martie este dedicata: Vinului RIESLING 2013 al Cramelor RATESTI
Cu toate că zona de nord nu este între cele mai cunoscute regiuni viticole ale țării, cultivarea viței-de-vie este o practică veche în regiune. Dealurile Răteștiului au devenit cunoscute încă de pe vremea contelui Károlyi, când șvabii stabiliți aici la începutul anilor 1700 au plantat suprafețe însemnate cu vie. Primele indicii ale viticulturii în zonă le identificăm cu ajutorul unei terminologii diplomatice. Obligaţiile feudale se percepeau şi din produsele viticole, astfel se aminteşte despre „vina decimalia”, adică dijma în vin faţă de biserică şi „vina nonalia”, adică nona în vin faţă de stăpânul feudal. De asemenea, obligaţiile în vin faţă de biserică sunt menţionate în secolul al XlII-lea sub forma de „tributum in vino”, adică darea în vin.
Mărturie a viticulturii pe meleagurile sătmărene stau şi pivniţele săpate în deal din Rătești, dar și din localităţile învecinate Beltiug, Ardud, Homorodul de Jos, Hurezu sau Dobra. O consemnare mai recentă a tradiţiei viti-vinicole a zonei vine din Răteştiul anului 1874, când la expoziţia internaţională de vinuri din Londra, Bacatorul, soi specific acestei zone, face senzaţie între participanţi.
Astăzi din cauza modificarilor climatice s-a schimbat puțin și modul în care se practică aici viticultura, iar solurile acide și clima moderată dau naștere unor vinuri albe proaspete și unor vinuri roșii echilibrate, cu potențial de învechire.
Până acum, așa cum puteți afla chiar de pe home page a site-ului oficial al Cramelor Rătești , s-au ocupat cu plantatul viilor: în 2008 primele hectare, iar prima recolta vinificată a fost cea din 2012. Cantitățile au fost foarte mici, fiind vorba de plantații tinere, astfel că au avut recolte de 1 – 2 tone la hectar, chiar și sub o tonă la hectar pe anumite parcele.
În 2012 s-a reușit obținerea a 41.800 l vin alb, vinificat exclusiv în tancuri de inox de 12.500, 10.000 și 8.000 de litri. Din vinul roșu, prima recoltă a dat 25.300 l care au fost maturați în baricuri de stejar de 225 l. În 2013 s-au crescut cantitățile la 100.350 l vin alb și 39.950 l vin roșu. 2014 a fost desigur o producție mai mare, via fiind mai matură cu un an, dar încă nu putem spune cu exactitate care sunt cantitățile de vin obținute, deoarece vinul nu e încă finalizat.
Anul trecut Cramele Rătești au participat la concursul „Strugurele de aur” din județul Alba unde au câștigat 5 medalii:
- o medalie de aur pentru Riesling 2013 – 86,25 pct
- 4 medalii de argint:
– Festească Regală 2013 – 85,55 pct
– Merlot 2012 – 85,25 pct
– Sauvignon Blanc 2013 – 85,00 pct
– Pinot Noir 2012 – 83,75 pct
Urmariti si sprijiniti campania “Produsul romanesc al saptamanii”, si sprijiniti producatorii locali cumparand produse fabricate in Romania.
Asteptam mesajele voastre aici: contact- JURNALUL DE MAINE