ONG-uri cer sesizarea CC şi demisia lui Ponta, după ce premierul a modificat 26 de acte normative

12  organizaţii neguvernamentale cer Avocatului Poporului să sesizeze Curtea Constituţională cu privire la OUG nr. 2/2015, prin care Guvernul face modificări la 26 de acte normative din diverse domenii de activitate, iar premierului Victor Ponta îi cer să-şi dea demisia din funcţie, titreaza Mediafax.

11

Organizaţiile semnatare arată, luni, într-un comunicat de presă, că deşi aparent este doar a doua ordonanţă de urgenţă din acest an, OUG 2/2015 pentru modificarea unor acte normative, precum şi alte măsuri cuprinde în realitate 26 de ordonanţe de urgenţă şi a fost publicată direct în Monitorul Oficial, vineri, fără a fi postată în prealabil pe site-ul Guvernului, în dezbatere publică.

Potrivit sursei citate, acesta este un mod prin care Guvernul încearcă să mascheze “abundenţa de ordonanţe de urgenţă cu care s-a remarcat şi în anii trecuţi” şi pentru care a fost criticat atât de societatea civilă, cât şi de Comisia Europeană.

“Practic, Guvernul se substituie în acest fel Parlamentului, iar România este guvernată prin ordonanţe de urgenţă emise după bunul plac al miniştrilor, fără dezbatere publică şi fără să fie trecute prin filtrul constituţional al legiuitorului”, arată cele 12 organizaţii neguvernamentale.

Semnatarii spun că aceasta este a şasea sesizare de acest fel făcută către instituţia Avocatului Poporului, arătând că din aprilie 2014, APADOR-CH , una dintre  ONG-urile semnataree, a mai sesizat de cinci ori AVP cu privire la excesul de ordonanţe de urgenţă emise de Guvern şi i-a cerut să le atace la Curtea Constituţională, pe motiv că nu reprezintă nici urgenţe şi nici nu respectă Constituţia.

“Conform unui studiu făcut de APADOR-CH, în ultimii zece ani, România s-a aflat într-o situaţie excepţională la fiecare trei zile, judecând după numărul mare de ordonanţe de urgenţă emise între 2004 şi 2014. Guvernele care s-au succedat în această perioadă au emis 1.548 de ordonanţe de urgenţă, în medie 145 de ordonanţe de urgenţă pe an”, se arată în comunicatul transmis agenţiei MEDIAFAX.

În opinia APADOR-CH,  este “neverosimil” ca un stat democratic şi membru al Uniunii Europene să fi trăit în ultimul deceniu tot într-o situaţie excepţională, acesta fiind motivul pentru care a atras atenţia Avocatului Poporului că e rolul lui să semnaleze Curţii Constituţionale această anomalie.

Organizaţiile semnatare sunt: APADOR-CH, Fundaţia pentru o societate deschisă, Asociaţia Funky Citizens, Fundaţia Median Research Centre, Asociaţia Miliţia spirituală, ActiveWatch, Asociaţia Naţională a Birourilor de Consiliere pentru Cetăţeni (ANBCC), Iniţiativa Kosson, Asociaţia MetruCub – resurse pentru cultură, Centrul de Resurse Juridice (CRJ), Grupul pentru Democraţie Participativă Plenum, Centrul pentru Jurnalism Independent (CJI) şi Maria-Nicoleta Andreescu.

sursă: mediafax

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *