Desi este de mult o gaura neagra, TVR vrea sa mai evaporeze inca 50 de milioane de euro.

TVR vrea 50 de milioane de euro pentru digitalizarea a sute de mii de ore de imagini din arhivă.

3

Televiziunea Română a avut obligaţia să creeze Arhiva TVR, însă, în ceea ce priveşte conservarea şi păstrarea ei, instituţia are nevoie de ajutor. “Şi este absolut normal ca ajutorul să vină din partea statului, pentru că fondurile necesare pentru digitalizare sunt foarte mari. Nu vorbim de un milion, de două milioane de euro. Vorbim despre aproape 50 de milioane de euro. Televiziunea Română, din păcate, nu-şi poate permite o astfel de sumă. Într-adevăr, am obţinut până acum câteva finanţări şi aşa am reuşit să digitalizăm, să ajungem la aproximativ 10% din arhivă digitalizată cu ajutorul partenerilor externi. Dar, din păcate, sumele pe care le avem în momentul de faţă din proiectele pe care le derulăm, patru la număr, sunt de până într-un milion de euro”, a explicat Irina Negraru, coordonatoarea cu atribuţii de şef al Serviciului Arhiva Media şi Documentare a TVR pentru agenţia MEDIAFAX.

Pe de altă parte, valorificarea financiară a Arhivei TVR este în prezent la un nivel scăzut. “Contractele de vânzare de imagini de arhivă nu sunt atât de multe. Există, dar piaţa în România este destul de restrânsă în acest sens din păcate. Televiziunile comerciale din România, deşi există o lege, nu o respectă. Folosesc imaginile TVR fără niciun drept, fără niciun acord din partea Televiziunii Române. Am avut, avem procese pe rol în acest sens. Dar câte procese să avem? Ar trebui să facem în fiecare zi un proces unei televiziuni sau altei televiziuni. Ne pierdem în procese, se pare că nu-i deranjează şi nu-i afectează”, a mai spus Irina Negraru.

“Televiziunea Română are o situaţie dificilă din punct de vedere financiar, iar fonduri pentru Arhiva Televiziunii Române din păcate chiar nu sunt”, a explicat Irina Negraru. “Este vorba despre faptul că principalul obiectiv al Televiziunii Române este acela de a asigura transmisie şi de a asigura emisie pe post. Acesta este obiectivul principal pe care Televiziunea Română îl are. Dar a creat această arhivă, care este o mină de aur şi care este un patrimoniu naţional şi care de fapt şi de drept este responsabilitatea noastră a tuturor, pentru că este singura dovadă vie pe care o are această naţie din ultimii 50 de ani”, a spus Negraru.

sursă: mediafax

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *