ALERTA: Anual, în România, apar 1.000 de cazuri noi de îmbolnăviri HIV/SIDA

In fiecare an aproape o mie de cazuri noi cu HIV/SIDA sunt depistate în Romania, iar între 350 şi 400 de tineri renunţă la tratament din proprie iniţiativă, a declarat Mariana Mărdărescu, şef de clinică la Institutul de Boli Infecţioase “Matei Balş” din Capitală.

3

“Avem aproape 7.500 de persoane cu HIV/SIDA care vin din anii anteriori. În medie, aveam, anual, între 720 şi 850 cazuri noi pe an. Acum am ajuns la aproape o mie de cazuri noi pe an la categoria de vârstă 25 – 30 de ani, iar cei mai mulţi sunt bărbaţi. 57% dintre pacienţi s-au infectat prin transmitere sexuală”, a explicat, vineri, medicul Mariana Mărdărescu la conferinţa UNOPA “Vrem să trăim”, o campanie care cere responsabilitate autorităţilor pentru pacienţii cu HIV.

Ea a mai spus că, din nefericire, foarte multe persoane renunţă la tratament din proprie iniţiativă.

“Din păcate, avem, în fiecare an, aproape 350-400 de bolnavi care renunţă la tratament din proprie iniţiativă, cel mai mare număr fiind înregistrat în 2012, când 650 de pacienţi nu şi-au mai luat medicaţia pentru că nu au vrut”, a mai spus Mărdărescu.

Acest lucru creează probleme pentru că, dacă revin după o perioadă mai mare de timp, reluarea medicaţiei este mai scumpă, a explicat doctorul.

Totodată, medicul a ţinut să atragă atenţia că printre persoanele care renunţă la tratament din proprie iniţiativă sunt şi gravidele.

“Există obiceiul ca pacientele gravide să nu ia tratament pentru că ştiu că pe durata sarcinii este interzisă orice medicaţie, dar dacă o gravidă opreşte şi porneşte tratamentul se poate întâmpla ca boala să treacă la copil”, a mai spus şefa clinicii.

Ea a precizat că una dintre problemele grave cu care se confruntă pacienţii este oboseala terapeutică foarte accentuată care apare la populaţia tânără, care a sperat că se va vindeca şi constată că tratamentul este de lungă durată.

De asemenea apariţia HIV/SIDA la consumatorii de droguri necesită o modificare a tratamentelor.

Federaţia UNOPA a lansat, vineri, campania “Vrem să trăim”, o campanie de aducere în atenţia autorităţilor problematica accesului la tratament al pacienţilor care trăiesc cu HIV şi solicită măsuri imediate în direcţia prevenirii întreruperilor de tratament.

“Anul 2014 a fost un an în care s-au înregistrat foarte multe întreruperi ale accesului la tratament pentru persoanele cu HIV. Anul 2015 a început direct cu probleme în câteva judeţe, iar în primele două luni s-au semnalat mai mutle situaţii de întrerupere de tratament”, a spus directorul executiv UNOPA Iulian Petre.

El a precizat că majoritatea acestor situaţii puteau fi prevenite dacă decidenţii ar fi acţionat în direcţia prevenirilor întreruperilor de tratament. De aceea, prin această campanie, se solicită un buget clar al tratamentului infectării cu HIV, alocarea din timp a fondurilor, o procedură de achiziţie centralizată şi eficientă a medicamentelor, un control al aprovizionării cu medicamentele necesare la nivelul producătorilor şi distribuitorilor, precum şi măsuri ferme împotriva tuturor celor care pun în pericol viaţa pacienţilor prin blocarea accesului la medicamente, a mai spus Iulian Petre.

Conferenţiar dr. Otilia Benea de la Programul HIV/SIDA a spus că există semnale că jumătate dintre spitale au avut probleme cu primirea în timp util a medicamentelor pentru HIV.

La rândul lui, vicepreşedintele Agenţiei Naţionale a Medicamentului şi Dispozitivelor Medicale a spus că, în ceea ce priveşte exportul paralel al anumitor medicamente, cantităţile sunt infime.

“Există exporturi paralele, dar cantităţile de medicamente care pleacă sunt infime, adică câteva zeci de flacoane mai ales la medicamentele pentru copii. Întârzierile în aprovizionări au mai mult cauze de natură comercială între distribuitori şi spitale. Dacă un distribuitor duce medicamente pentru graniţă este amendat, dar încercăm o relaţie amiabilă de aceea am deschis la agenţie un sistem în care orice persoană poate sesiza lipsa unui medicament”, a spus vicepreşedintele ANMDM, Marius Tănasă.

La rândul ei, Mihaela Bardoş, director programe de sănătate în MS a spus că în 2014 toate programele de sănătate au primit 723 de milioane de lei, după ce iniţial la 1 ianuarie 2014 se pornise de la 350 de milioane de lei.

Pentru 2015, la început de an, au fost prevăzute 650 de milioane de lei, sumă care ajunge până în luna octombrie-noiembrie, dar această sumă va fi majorată cu ocazia rectificărilor, a precizat directorul.

sursă: gandul.info

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *