Guvernul spre est, poporul spre vest! Mitinguri de protest în Ungaria. Mii de maghiari au strigat: „Putin, Niet! Europe, Yes!”

Mii de oameni au participat la Budapesta,  la miting-ul de protest anunțat în centrul capitalei Ungariei faţă de vizita de mâine a preşedintelui rus, Vladimir Putin.

budapesta1

Relațiile dintre Ungaria și Rusia sunt din ce în ce mai apropiate, după ce Viktor Orban a acceptat cu greu sancțiunile UE impuse Rusiei în contextul anexării Crimeii și conflictului din estul Ucrainei, subliniind că se opune acestei practici, iar în timpul vizitei de săptămâna trecută a Angelei Merkel au existat între cei doi lideri mai multe replici tensionate.

Înainte de vizita lui Vladimir Putin, maghiarii au ieșit în centrul Budapestei pentru a protesta față de politica externă și de guvernarea premierului Viktor Orban. Peste 4 mii de oameni au mărșăluit în zona Rakoczi din capitala Ungariei în spatele unui banner, care afișa mesajul: „Putin, Niet! Europe, Yes!”.

Manifestanţii au purtat steagul Ucrainei și au scandat împotriva prim-ministrului ungar Viktor Orban.

budapesta2budapesta3

Pe de alta parte vizita liderului rus Vladimir Putin la Budapesta a fost benefică pentru Guvernul maghiar, care a încheiat un nou acord de livrarea a gazelor cu Federația Rusă. Voiajul lui Vladimir Putin a fost considerat de o parte din presa maghiară  drept stabilirea unui parteneriat stabil cu cea mai mare putere militară din Europa.

Liderul rus a făcut și un gest simbolic destul de îndrăzneț, acesta a depus coroane de flori la monumentul eroului sovietic, având în vedere că soldații ruși au fost uciși în revoluția maghiară de eliberare din 1956.

Victor Orban afirmă răspicat că nu va renunța la parteneriatul cu Federația Rusă și Vladimir Putin.

Cele două țari au ajuns la un acord politic privind livrările de gaze rusești către Ungaria, afirmă premierul Victor Orban, după întâlnirea cu președintele rus Vladimir Putin. Contractul de alimentare cu gaz  al Ungariei expiră în acest an, dar Orban a spus, că s-a ajuns, marți, la o nouă înțelegere cu reprezentanții Federației Ruse.

“Este o operațiune personală și am convingerea că aceste relații  sunt corecte și bune, în interesul Ungariei, dar și pentru întreaga Europă. Este convingerea mea că relația dintre Rusia și Uniunea Europeană trebuie să fie rezolvată cât mai curând posibil. Această relație trebuie rezolvată în mod rațional. Ungaria își dorește o rezolvare rațională și o soluționarea rațională a problemei. În convingerea noastră, excluderea Federație Ruse din Europa nu este rațională. Securitatea regiunii nu poate fi creată împotriva Rusiei, ci numai prin cooperare cu Rusia, prin urmare, trebuie să negociem, să negocieze și să negocieze,” a declarat  Orban la conferință de presă comună cu Vladimir Putin.

“Rămân doar problemele tehnice, acordul politic a fost încheiat. În cadrul acordului actual există posibilitatea de a utiliza rezervele de gaz pe care nu le-am folosit … și să plătim în momentul în care  le vom consuma”, a adăugat Orban.

budapesta4

Vladimir Putin a declarat că țara sa și-a  dorit stabilirea unor relații politice cu Budapesta, și consideră Ungaria un partener de încredere.

“Entitățile ruse și maghiare au stabilit relații bilaterale. Sperăm că documentele semnate astăzi vor contribui la consolidarea cooperării în cadrul acordurilor semnate și vom pune în aplicare o serie de proiecte în domeniul sănătății și industriei agricole, și cred că acest lucru ne va ajuta să trecem mai ușor peste sancțiunile impuse împotriva noastră”, a declarat Putin.

Vizita lui Putin la Budapesta ne prezintă o Ungarie fidelă lui Vladimir Putin și un guvern maghiar pro-moscovit, fapt ce irită partenerii din UE și NATO.

sursă: presa liberă

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *