Grecia mai are doar câteva săptămâni până la faliment

Noul premier grec Alexis Tsipras va prezenta duminică, în faţa plenului Parlamentului de la Atena, planul prin care vrea să tragă Grecia din pragul falimentelui prin ieşirea de sub acordurile internaţionale de finanţare cu UE şi FMI. Însă jocul nervilor început de guvernul radicat de stânga intră în faza critică, pe măsură ce statul mai mare lichidităţile necesare pentru doar câteva săptămâni înainte de a intra în incapacitate de plată.

grecia

Tsipras va prezenta duminică planul de guvernare până în iunie, adică perioada de tranzit pe care a solicitat-o creditorilor internaţionali. Prim-ministrul va prezenta totodată şi planul de guvernare pentru următorii trei ani şi jumătate. Însă jocul periculos făcut de greci pare a intra în faza critică.

Guvernanţii eleni au avertizat că mai au doar câteva săptămâni până când nu-şi vor mai putea onora plăţile, dacă nu va căpăta acces la fonduri suplimentare. Practic, au punctat analiştii, grecii au vrut să arate Germaniei cât de aproape se află de faliment un stat din zona euro. Intrarea în incapacitate de plată a Greciei ar avea consecinţe grave asupra tuturor ţărilor din uniunea monetară, iar UE ca întreg ar primi o lovitură dură. Este însă foarte puţin probabil ca, în actualele condiţii, guvernele din UE care au împrumutat Grecia în trecut să permită acordarea de noi împrumuturi din fondul de urgenţă al Uniunii, în contextul în care Grecia intenţionează să rupă acordurile de finanţare prin care aceleaşi guverne, alături de FMI, au împrumutat ţara falimentară cu 240 de miliarde de euro în 2011 şi 2012.

Acum, prin ruperea acordurilor, guvernanţii de la Atena pun în pericol rambursarea a 195 de miliarde de euro – ceea ce a mai rămas de achitat din împrumuturile de urgenţă.

După ce partidul de extremă stângă Syriza a câştigat alegerile, veniturile din impozite ale statului au scăzut dramatic. Aceasta pentru că gruparea a promis în campanie că va elimina o serie de taxe, aşa că oamenii trag de timp în speranţa că nu va mai fi nevoie să le achite.

Luna aceasta, Grecia trebuie să răscumpere obligaţiuni guvernamentale în valoare de două miliarde de euro. În martie, Guvernul de la Atena trebuie să ramburseze o tranşă de 1,5 miliarde de euro din împrumutul de la Fondul Monetar Internaţional.

Aceste angajamente ar putea fi onorate fără probleme, dacă Grecia ar primi următoarea tranşă, în valoare de 7,2 miliarde de euro, din împrumutul de la FMI şi UE. Guvernanţii refuză însă să ia banii în actualele condiţii de creditare şi vor renegocierea termenilor până la eliberarea banilor. Este însă foarte puţin probabil să ajungă la o înţelegere până la finalul lunii, când ar trebui livraţi banii.

„Este foarte puţin probabil ca zona euro să dea fonduri adiţionale Greciei în următoarele luni, din moment ce poziţia Greciei este incertă şi este nevoie de negocieri serioase”, explică pentru Bloomberg Nicholas Economides, profesor de Economie la Universitatea din New York.

sursă: adevarul

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *