Mii de români luptă împotriva companiei KRONOSPAN. Peste 2.000 de persoane au cerut în stradă oprirea poluării cu formaldehidă

O primă victorie pentru Sebeș: Ministerul a suspendat procedura de revizuire a autorizației de mediu pentru Kronospan .

2

Ministerul Mediului, Apelor și Pădurilor (MMAP) a anunțat miercuri că autoritatea de mediu nu poate finaliza procedura de revizuire a autorizației integrate pentru Kronospan Sebeș, care își dorește deschiderea unei noi fabrici de formaldehidă în oraș. Procedura de avizare va fi suspendată pe perioada analizării contestațiilor depuse de două ong-uri și a documentației depuse la Agenția pentru Protecția Mediului Alba se arata in acelasi comunicat preluat de agentiile de presă.

“Ministerul Mediului, Apelor şi Pădurilor (MMAP) a luat act de manifestările stradale care au avut loc duminică, 11 ianuarie 2015, în municipiul Sebeş, faţă de construcţia, în oraş, a unei fabrici de formaldehidă. MMAP a primit, în cursul zilei de luni, 12 ianuarie 2015, cele două contestaţi privind decizia de revizuire a autorizaţiei integrate de mediu pentru SC Kronospan Sebeş SA, înaintate de două organizaţii non-guvernamentale reprezentative din domeniul protecţiei mediului. Astfel, ministrul Mediului, Apelor şi Pădurilor, Graţiela Gavrilescu, a dispus demararea procedurii de analiză a contestaţiilor înregistrate, în conformitate cu prevederile art. 43. al OM nr. 818/2003 în cadrul Comisiei pentru soluţionarea contestaţiilor din cadrul autorităţii publice centrale pentru protecţia mediului”, se arată  în comunicat

1

Peste 2.000 de cetățeni, localnici, dar și activiști din Cluj și Reghin, au participat duminică la un protest la Sebeș împotriva poluării produse de Kronospan. Pentru duminică, de la ora 14.00, a fost anunțat un nou protest. De asemenea, manifestări de susținere au fost anunțate și pentru București, Brașov și Timișoara . Nemulțumirea legată de poluare este dublată și de faptul că fabricile Kronospan se numără și printre cei mai mari consumatori de masă lemnoasă din țară.

3

La rândul ei, compania Kronospan a emis un comunicat de presă în care concluzionează, în mod cel putin hilar, faptul  că principala cauză a poluării în Sebeș este traficul auto.

Lupta dintre ONG-uri si KRONOSPAN se poarta prin toate mijloacele de speculatie, presiune si exploatare a viciilor de legislatie.

Reprezentanții companiei și-au arătat disponibilitatea de a se întâlni cu protestatarii, dar în mod… selectiv. Doua ong-uril, ”Grupul de Inițiativă Civică Sebeş şi Asociaţia PrimaNatura, au răspuns inițial favorabil invitației la conciliere adresată de Kronospan Sebeș, cu condiția ca la întâlnire să fie prezenți cetățeni participanți la marș, inclusiv presa. Societatea Kronospan a refuzat însă acest lucru motivând că invitația vizează numai reprezentanții legali înregistrați ai Asociaţiei PrimaNatura. În același timp, Kronospan Sebeş a propus o întâlnire deschisă cu membrii organizației, respectiv alți susținători activi, dar la o altă dată (23.01.2015) şi cu transmiterea în avans a unui tabel nominal cu persoanele care vor participa. Ulterior, Kronospan a trimis la mai multe persoane același tip de invitaţie la conciliere pentru data de  26.01.2015 dar la ore diferite. În aceste condiții, membrii Asociației PrimaNatura și Grupul de Inițiativă Civică Sebeş au decis să nu ia parte la conciliere dacă întâlnirea se desfășoară cu ușile închise, departe de opinia publică”, se arată într-un comunicat semnat de Grupul de Iniţiativă Civică Sebeş, Asociaţia PrimaNatura și Asociaţia Iniţiativa Civică Reghin. În comunicat se mai arată că: ”Kronospan România este parte a consorțiului multinațional format în jurul companiei austriece Kaindl ce reunește grupul Krono din Elveția și compania Kronospan. Corporația multinațională este deținută de frații Martin și Ernst Kaindl iar activitatea sa face obiectul mai multor controverse (crearea de monopoluri, nereguli la achiziționarea de terenuri în Austria, construcția ilegală de unități industriale fără avize de mediu sau autorizație de construcție).

5

În Sebeș, compania Kronospan este prezentă din 2004, primele controverse apărând atunci când firma a instalat fără autorizații o unitate second-hand de producție de formaldehidă, mutată din Franța în urma unui grav accident.”

Formaldehida este una dintre cele mai vechi substanţe chimice folosite în industrie pentru obţinerea răşinilor, utilizată apoi în fabricarea plăcilor de lemn. Kronospan Sebeş este unul dintre cei mai mari producători europeni de plăci din lemn astfel încât formaldehida în cantitate foarte mare este foarte necesară în procesul de producţie. Pe platforma industrială funcţionează o fabrică cu o capacitate de 30.000 de tone pe an. În prezent se află în construcţie noua fabrică ce are o capacitate de 60.000 de tone pe an. Reprezentantul asociaţiei ”Centrul Independent pentru protecţia Mediului Sebeş”, Ioan Căldare, a spus că noua fabrică este adusă din Franţa, unde a fost dezafectată în urmă cu mai mulţi ani şi unde ar fi înregistrat chiar şi accidente.

sursă: romaniacurata

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *