Românii, păcăliți în continuare de bănci

Asociaţia Utilizatorilor Români de Servicii Financiare (AURSF)  a adresat o scrisoare deschisă instituţiilor statului în care cere adoptarea urgentă a unei legi pentru conversia în lei a creditelor în franci elveţieni.

2

“În contextul evoluţiilor extrem de nefavorabile înregistrate astăzi pe piaţă valutară de francul elveţian (CHF), moneda în care sunt împrumutaţi la bănci sute de mii de români, Asociaţia Utilizatorilor Români de Servicii Financiare (AURSF) va solicită să acţionaţi cu maximă urgenţă, potrivit competenţelor de care dispuneţi, pentru identificarea unei soluţii care să vină în ajutorul celor afectaţi.”, susţine AURSF în scrisoarea deschisă

AURSF, sub semnătura preşedintelui Alin Iacob, cere , printre altele adoptarea unei ordonanţe de urgenţă care să permită conversia în lei a creditelor în franci elveţieni.

Asociaţia propune ca această conversie să se aplice tuturor clienţilor în cazul cărora diferenţa dintre actualul curs valutar şi cel de la momentul acordării creditului depăşeşte 20%. AURSF cere ca legea să inetrzică aplicarea oricăror comisioane suplimentare pentru conversie dar şi ca Dobânda Anuală Efectivă să se menţină la schimbarea monedei de creditare.

“Înainte de izbucnirea crizei financiare, inclusiv pe fondul unei lipse de reglementare la nivel naţional, consumatorii au fost victimele unor practici de creditare iresponsabile şi netransparente. Consumatorilor le-a fost impusă achiziţia de credite în valută în perioada 2006-2008, în condiţiile în care creditele în moneda naţională aveau costuri de până la 2,5- 3 ori mai mari”, arată preşedintele AURSF.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *