RSF consideră ipocrită participarea anumitor lideri internaționali la Marșul solidarității din Paris

Organizația Reporteri fără Frontiere (RSF) a atras atenția că anumiți șefi de stat și de guvern care au participat duminică, la Paris, la marșul împotriva terorismului și în favoarea libertății de exprimare provin din țări considerate că încalcă acest drept, la libera exprimare, informează EFE.

1

“În numele cui vin să defileze la Paris în amintirea unei reviste care a apărat mereu cea mai înaltă concepție a libertății de exprimare?”, se întreabă RSF, referindu-se la publicația satirică franceză Charles Hebdo, ținta unui atentat sângeros care a făcut miercuri 12 morți.

Mai concret, RSF s-a referit la reprezentanții țărilor “unde ziariștii și bloggerii sunt umiliți sistematic, precum Egipt, Rusia, Turcia, Algeria și Emiratele Arabe Unite”, state care, în ultimul raport al RSF privind libertatea presei, ocupă locurile 159, 148, 154, 121 și 118 din cele 180 de țări analizate.

RSF a amintit într-un comunicat de presă că la Marșul solidarității din Paris își anunțaseră prezența politicieni precum premierul turc Ahmet Davutoglu, șefii diplomației din Egipt (Sameh Choukry), Rusia (Serghei Lavrov), Algeria (Ramtane Lamamra) și Emiratele Arabe Unite (șeicul Abdullah Bin Zayed Al Nahyan).

“Trebuie să ne arătăm solidari cu Charlie fără să-i uităm pe toți ceilalți Charlie din întreaga lume”, a declarat secretarul general al RSF, Christophe Deloire, care a calificat drept “intolerabil ca reprezentanți ai unor state care reduc la tăcere presa în țările lor’ să profite de moment ‘pentru a încerca să-și îmbunătățească imaginea pe plan internațional”.

sursă: agerpres

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *