Noul pericol care AMENINȚĂ România

3

Indicele preţurilor de consum a scăzut în zona euro în luna decembrie, pentru prima dată de la apogeul crizei financiare în 2009, lucru ce creşte aşteptările ca Banca Centrală Europeană să treacă la aplicarea politicii neconvenţionale şi controversate de quantitative easing. Pe malurile Dâmboviţei, Banca Naţională a României a decis ieri o nouă ieftinire a dobânzii leului, iar guvernatorul Mugur Isărescu a vorbit despre pericolele deflaţiei, pe fondul scăderii preţurilor petrolului, scrie Economica.net.

Preţurile la energie, parte a coşului de consum al populaţiei, au scăzut cu 6,3% în doar o lună, o arată datele flash ale Eurostat pentru decembrie, lucru ce a dus rata anuală a inflaţiei în zona euro de la 0,3% la -0,2%. Scăderea mare a preţurilor la energie, pe fondul reducerii preţului la petrol, nu a fost contrabalansată nici de avansul cu 1,5% a preţurilor la servicii.

O rată a inflaţiei în teritoriu negativ pune presiune pe BCE, care nu are cum să mai scadă dobânda cheie, aflată foarte aproape de 0%, şi care a dus deja sub zero dobânda pentru depozitele băncilor comerciale. Guvernatorul Mario Draghi a promis acţiune din partea BCE, pentru care deflaţia ar însemna o accentuare a poverii datoriilor publice ridicate asupra statelor din zona euro, ceea ce ar putea însemna quantitative easing, sau achiziţia de datorie publică cu monedă nou emisă, în speranţa că va face inflaţie.

La graniţa de Est a Europei, BNR a anunţat ieri scăderea dobânzii cheie de la 2,75% la 2,5%. România are cea mai mare rată a inflaţiei din UE, de 1,5% în noiembrie, însă chiar şi aşa se plasează sub ţinta BNR de 2,5%. sursa:  Economica

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *