Excelența academică, premiată la Gala LSRS: Raluca Popa și Ionuț Budișteanu – printre laureați

Gala Ligii Studenților Români din Străinătate (LSRS) ce a avut loc joi, la Palatul Parlamentului, a premiat cei mai buni studenți români ai anului 2014, printre laureați numărându-se Ionuț Budișteanu și Raluca Popa, cea care a primit marele premiu, Studentul român al anului în străinătate.

3

Raluca Popa studiază la prestigiosul Massachusetts Institute of Technology (MIT) din Statele Unite ale Americii. Ea a spus că premiul obținut reflectă “valoarea studenților români din străinătate”.

În opinia sa, studenții români din străinătate sunt ambasadori valoroși ai României. Ea a mărturisit că la MIT a avut parte de “o educație excepțională”. “Îmi doresc enorm ca și România să ajungă la un nivel comparabil. Este foarte important ca cei de acasă să urmeze exemplul de succes al celor din afară”, a declarat Raluca Popa, care a precizat că, deocamdată, nu se gândește să revină în țară. “Cred că pot să ajut mai mult din afară, decât lucrând în România”, a spus ea.

Teza de doctorat a Ralucăi Popa contribuie la protejarea datelor confidențiale sau private împotriva hackerilor și a câștigat premiul Sprowls de la MIT. Proiectul său CryptDB este folosit de companii de renume precum Google (începând din 2013), SAP AG și Lincoln Labs.

Ionuț Budișteanu a fost distins drept studentul anului din România și a primit acest premiu din partea președintelui Klaus Iohannis. “Îmi doresc o țară frumoasă, să nu ne mai certăm și să trecem la muncă”, a declarat Budișteanu.

Printre cei prezenți la eveniment s-au numărat ministrul de Externe Bogdan Aurescu și secretarul de stat Raed Arafat.

Gala LSRS a debutat cu intonarea imnului național și cu un moment de reculegere în memoria victimelor atentatului de miercuri de la redacția publicației Charlie Hebdo din Paris.

Fondatorul LSRS, Sebastian Burduja, a vorbit despre nevoia de stimulare a tinerilor ce învață în străinătate de a se întoarce în România, dar și despre schimbările la nivel social-politic pe care le propune Liga.

“Anul începe sub semnul speranței regăsite după un sfert de secol de deziluzii”, a spus Burduja, referindu-se la cozile formate în fața ambasadelor și consulatelor românești de către cetățenii care au vrut să voteze în cele două tururi ale alegerilor prezidențiale, în noiembrie. “Dragi prieteni, ați fost în primele linii ale luptei pentru recâștigarea speranței. Salutăm gestul vostru de demnitate și de civism”, a spus Burduja.

El a declarat că își dorește ca strategia LSRS, Smart Diaspora, ce are ca scop readucerea experților români în țară să devină “proiect de nivel național”. Potrivit lui Burduja, dacă proiectul votului electronic și prin corespondență nu va fi luat în considerare, LSRS va solicita Parlamentului, “în cel mai scurt timp, susținerea acestui tip de vot, cu 100.000 de semnături”.

Președintele LSRS, Dan Nechita, a mărturisit că, pentru studenții români din străinătate, unele din marile dezamăgiri au fost în țară, unde au aflat că “nicio faptă bună nu rămâne nepedepsită”. Cu toate acestea, președintele LSRS a mărturisit că a decis să se întoarcă în România.

Ministrul Afacerilor Externe, Bogdan Aurescu, a vorbit despre dorința sa de a crea un cadru cât mai bun de colaborare între LSRS și MAE.

Premiile Galei LSRS sunt următoarele:

Premiul Cel mai bun student al anului în România: Ionuț Budișteanu

Mențiuni: Tiberiu Popescu, Petronela Buiga

Premiul Studentul Anului în Europa

—pentru nivelul universitar: Sergiu Iliev

mențiune: Isabela Manelici

—pentru nivelul postuniversitar: Alexandra-Maria Bocșe

mențiune: Oana Țifrea — Marciuska și Monica Enescu

Premiul Studentul Anului în Statele Unite ale Americii

—nivel universitar: Mădălina Vlăsceanu

mențiune: Florin Bogdănel Priboi

—nivel postuniversitar: Carla Baricz

mențiune: Ana Găinaru

Studentul anului la Arte: Alecsandra Raluca Drăgoi

mențiune: Sabina Berariu

Studentul anului Erasmus: Antonela Vieriu

Studentul anului — alte continente (America de Sud, Africa, Asia Australia): Viorica Raluca Conțu

mențiune: Andreea Duțu

Marele Premiu Studentul Român al Anului în Străinătate: Raluca Ada Popa.

Selecția finaliștilor a fost realizată de un juriu care a fost alcătuit din: academician dr. Ionel Valentin Vlad, dr.h.c. Norman Manea, dr. Florin Păun, prof. dr. Laurențiu Damian, prof. dr. Miron Bogdan, academician dr. Ionel Haiduc.

sursă: agerpres

foto: Radu TUȚĂ / AGERPRES FOTO

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *