Bulgaria va umili România în 2015 la construcţia de autostrăzi. Câţi kilometri se deschid în acest an

Bulgarii vor deschide anul viitor de opt ori mai mulţi kilometri de autostradă decât românii. Şi mai vin cu o veste bună, chiar pentru noi: românii care merg în vacanţă în Grecia vor beneficia de încă 50 km de autostradă prin Bulgaria.

1
Ţinta Guvernului bulgar în materie de infrastructură rutieră pentru 2014 este deschiderea a 140 de kilometri de autostradă şi a alţi 340 de kilometri de drum, potrivit unui anunţ făcut luni de ministrul dezvoltării regionale din Guvernul de la Sofia, Liliana Pavlova, potrivit presei locale.

În primul rând, bulgarii spun că până în luna octombrie vor fi deschişi traficului 48 de kilometri din autostrada Struma, (în sud-vestul ţării) care să lege oraşele Dupniţa şi Blagoevgrad. Acelaşi termen a fost avansat şi pentru tronsonul de 15 km dintre localităţile Sandanski şi Petrich.

Struma este o autostradă importantă şi pentru noi, dat fiind că, în perioada estivală, mulţi români aleg să meargă în vacanţă în Grecia cu maşina personală, or această autostradă uşurează accesul dinspre Sofia spre graniţa cu Grecia, pe una dintre cele mai folosite rute de către şoferii români.

Oficialul bulgar a mai anunţat că în luna august a acestui an va fi terminată şi autostrada Mariţa, care face legătura dintre Sofia şi sud-estul Bulgariei (graniţa cu Grecia şi Turcia). Este un drum foarte important pentru toată zona balcanică, dat fiind că de acolo, prin Istanbul, autostrada este una dintre legăturile rapide dintre Asia şi Europa.

Ministrul bulgar a mai spus că se va lucra şi la autostrada Hemus, unele tronsoane urmând să fie deschise până în 2017 iar toată autostrada până în 2020. Odată terminată, ea va lega Sofia de oraşul-port Varna.

O comparaţie cu planurile autorităţilor de la Bucureşti în materie de construcţie de autostrăzi arată că şi în 2015 bulgarii vor fi mai harnici decât noi.

“Tronsoanele de autostrada planificate a fi deschise traficului rutier în anul 2015 sunt: autostrada Nădlac – Arad şi drum de legatura lot 2: km 22+218 – km 38+882 – 10,664 km; autostrada Bucuresti – Ploiesti, tronson Bucuresti – Ploiesti, Sectiunea I, km 0+000 – km 19+500 – 6,5 km”, a comunicat Compania de Drumuri pentru Mediafax, în noiembrie.

Anul trecut, în România s-au deschis două tronsoane de autostradă, în lungime totală de 50 km. Este vorba despre două bucăţi de pe vechiul coridor IV paneuropean, care să lege Constanţa de Nădlac, la graniţa cu Ungaria, prin Bucureşti, Piteşti, Sibiu, Deva, Lugoj, Timişoara şi Arad.

sursă: economica

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *