Cea mai mare tranzacţie din România în 2014: Auchan poate prelua 12 hipermarketuri şi galerii comerciale

Consiliul Concurenţei a aprobat preluarea de către grupul francez Auchan a 12 hipermarketuri şi galerii comerciale operate de retailer, tranzacţia estimată la peste 260 milioane euro fiind una dintre cele mai mari de pe piaţa de retail din Europa Centrală şi cea mai mare din România din 2014.

1

“Operaţiunea se va realiza prin preluarea controlului unic de către Auchan asupra Tim Property Development, Ideal Casa Design, BR Real Friends, Compact Motor, Art Bau International, Metro Imobiliare Investment şi a activelor şi contractelor aferente activităţii de închiriere desfăşurată în Centrul Comercial Piteşti de către Rolast. Auchan achiziţionează firmele prin preluarea a 100% din părţile sociale ale acestora şi prin dobândirea dreptului de proprietate asupra activelor din Piteşti, după ce firmele încheie un proces de divizare, prin care se vor înfiinţa noi societăţi, care vor prelua restul activelor netranzacţionate, pentru a transfera către Auchan doar cele 11 hipermarketuri şi galerii Comerciale, precum şi activele din Piteşti”, se arată în decizia Consiliului Concurenţei.

Spaţiile preluate sunt din Timişoara (2), Cluj-Napoca, Baia Mare, Oradea, Satu Mare, Galaţi, Ploieşti, Bucureşti Berceni, Constanţa, Bucureşti Pallady şi Piteşti.

Tranzacţia implică transferul către Auchan a 12 centre comerciale, incluzând spaţiile în care îşi desfăşoară activitatea hipermarketurile operate în prezent de acesta, prin contracte de închiriere sau subînchiriere încheiate de către real,- Hypermarket Romania SRL (firmă preluată de Auchan în anul 2013), precum şi spaţiile aferente galeriilor comerciale închiriate în prezent către terţi, spaţiile comune aferente şi activitatea constând în prestarea serviciilor de închiriere.

“Se emite prezenta decizie de neobiecţiune privind concentrarea economică realizată prin preluarea de către Auchan România a controlului unic asupra societăţilor Tim Property Development, Ideal Casa Design, BR Real Friends, Compact Motor, Art Bau International, Metro Imobiliare Investment şi asupra activelor şi a contractelor aferente activităţii de închiriere desfăşurată în centrul comercial Piteşti de către Rolast, constatând că, deşi operaţiunea cade sub incidenţa legii, nu există îndoieli serioase privind compatibilitatea sa cu un mediu concurenţial normal”, se mai spune în decizie.

Auchan a deschis în decembrie al 32-lea magazin din România, fiind prezent în 18 oraşe şi mai are în construcţie un centru comercial la Braşov. Retailerul are peste 11.000 de angajaţi.

Grupul a finalizat în prima parte a anului trecut remodelarea celor 20 de hipermarketuri Real cumpărate de la grupul german Metro în 2012, după o investiţie de 40 milioane euro.

După integrarea acestor hipermarketuri, Auchan România a încheiat anul 2013 cu afaceri de 4,6 miliarde lei, fără taxe, de peste două ori mai mari comparativ cu 2012. Cumulat, afacerile Auchan şi Real au generat anul trecut pierderi de 15 milioane de euro.

Potrivit unor informaţii anterioare, din 2006, data deschiderii primului hipermarket în România, Auchan a investit peste 300 de milioane de euro.

sursă: mediafax

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *