Noi suntem Charlie”. 12 oameni au fost ucişi, iar agresorii sunt încă în libertate

Franţa a fost zguduită miercuri de un atentat terorist, care a avut loc chiar la Paris. 12 persoane au fost ucise şi alte 10 au fost rănite de trei persoane neidentificate, care au deschis focul asupra redacţiei revistei de satiră Charlie Hebdo, din Bulevardul Richard-Lenoir din metropola franceză.

Patru membri marcanţi ai revistei – caricaturiştii Cabu, Charb, Tignous şi Georges Wolinski – au fost ucişi de către trei indivizi, care, potrivit Le Monde, i-ar fi numit înainte să îi ucidă cu arme Kalaşnikov. Doi poliţişti au căzut şi ei victimă celor trei atentatori

Lumea sportului reacţionează după atentatul de la Paris. Marii sportivi ai Franţei: "Noi suntem Charlie". 12 oameni au fost ucişi, iar agresorii sunt încă în libertate

Imediat, reţelele de socializare au fost luate cu asalt de către utilizatori, care şi-au exprimat tristeţea şi deznădejdea, în urma acestui atac terorist. O fotografie pe fond negru, inscripţionată ”Je Suis Charlie” (n.r. – Eu sunt Charlie) a devenit manifestul acestora, iar o adunare cetăţenească a fost programată pentru această seară într-una dintre pieţele din Paris. Mulţi sportivi au condamnat acest atac, în timp ce la meciul Lille – Evian, care are loc miercuri seară, în Ligue 1, va fi ţinut un moment de reculegere în memoria celor 12 decedaţi.


Potrivit presei internaţionale, publicaţia Charlie Hebdo are o lungă ”tradiţie” în a satiriza până la extrem, iar atunci când jurnaliştii săptămânalului au primit ameninţări, răspunsul a fost acela de a intensifica satira fără să ţină cont de limite ce ţin de religie.În noiembrie 2011, sediul Charlie Hebdo a fost atacat cu cocktailuri Molotov după ce publicaţia a tipărit o ediţie specială în care profetul Mohamed era dat drept co-autor. Coperta ediţiei îl înfăţişa pe profetul Mahomed ameninţându-i pe cititori cu ”o sută de bice dacă nu vor muri de râs”. Sediul Charlie Hebdo a fost distrus complet, angajaţii au fost ameninţaţi cu moartea, iar site-ul publicaţiei a fost victima unui atac al hackerilor. Răspunsul jurnaliştilor a venit o săptămână mai târziu. Pe prima pagină era înfăţişat un caricaturist Charlie Hebdo sărutând un musulman în faţa unor ruine bombardare, iar titlul era: ”Dragostea este mai mare decât ura”.
La mai puţin de un an după acest episod, Charlie Hebdo a publicat alte caricaturi ale profetului Mahomed, inclusiv imagini în care apărea dezbrăcat sau o copertă în care apărea într-un scaun cu rotile, împins de un evreu ortodox. Reacţia autorităţilor din Franţa a fost de a insista ca publicaţia să nu tipărească astfel de caricaturi. În plus, francezii au închis ambasadele şi şcolile din 20 de ţări, totul de frica reacţiilor violente.


Şi jurnaliştii sportivi, care au fost criticaţi de caricaturi în Charlie Hebdo, au fost solidari cu publicaţia vizată de terorişti, L’Equipe publicând o imagine pe contul de Twitter prin care se solidariza cu săptămânalul de satiră, o copertă de la Jocurile Olimpice a lui Charlie Hebdo, care se intitula ”Scăpaţi-ne de jurnaliştii sportivi”. Au urmat şi fotbalişti importanţi din Franţa, precum mijlocaşul lui Lyon, Clement Grenier, sau mijlocaşul lui Atletico Madrid, Antoine Griezmann, dar şi recordmenul mondial la prăjină în sală, Renaud Lavillenie.

Lumea sportului reacţionează după atentatul de la Paris. Marii sportivi ai Franţei: “Noi suntem Charlie”

Cu adevărat şocată de aceat val de violenţă contra Charlie Hebdo. Îmi vine să plâng. Alize Cornet, jucătoare de tenis
Act extremist, care va hrăni gurile rele. Inteligenţii pot citi Coranul şi vor vedea că nu are legătură cu o minoritate . Teddy Tamgho – săritor în lungime
Carnagiu incredibil în plin Paris în această miercuri, toată susţinerea mea pentru Charlie Hebdo şi, de asemenea, familiilor victimelor în acest moment teribil. Jonathan Zebina – fotbalist, Arles Avignon
Toate gândurile noastre bune către familiile celor decedaţi în masacrul de la Charlie Hebdo. Eric Bouillier – team-manager McLaren
Din toată inima pentru cei de la CharlieHebdo. Fulgence Ouedraogo – rugbyst
Zi neagră pentru libertatea de expresie. Dar unde se îndreaptă lumea asta? Devine nebună… Fabrice Estebanes – rugbyst
Sunt şocat. Cedric Paty – handbalist
Libertatea noastră de expresie costă mult. Jessy Moulin – jucător de fotbal St. Etienne
Michel Seydoux şi LOSC ţin să-şi exprime profunda tristeţe ca urmare a atacului comis asupra #CharlieHebdo, contul oficial al clubului de fotbal LOSC Lille.
Şoc! Nici politician, nici religios, nici jurnalist…Doar francez şi în stare de şoc”, Paul-Georges Ntep, fotbalist la Rennes.
“Încotro se îndreaptă lumea? Un gând pentru victime şi pentru cei apropiaţi lor … #CharlieHebdo”, Rio Mavuba, fotbalist la Lille.
Acei oameni fac desene şi atat. Şi, în plus, caricaturează pe toată lumea. Este incredibil. Am rămas cu adevărat fără cuvinte, Ali Traore, jucător de baschet pentru Strasbourg IG.
Catastrofă… Toate gândurile mele merg spre echipa #CharlieHebdo şi spre familiile lor #oroare, Romain Grosjean, pilot de Formula 1 pentru Lotus F1 Team.
Uniţi împotriva acestor fanatici! Două cuvinte, după ce ne-au atacat în plin: solidaritate şi apărarea valorilor noastre, Yohann Diniz, atlet francez.
Kalashnikovul poate reduce individul la tăcere, în schimb poporul devine gălăgios. Libertate de exprimare! #EuSuntCharlie”, Vincent Kompany, fotbalist belgian.

sursă: mediafax

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *