MASACRU la sediul unui ziar din Paris: Cel puţin 12 oameni, printre care directorul şi alţi trei caricaturişti, au fost ucişi

Sediul ziarului satiric Charlie Hebdo din Paris a fost vizat miercuri de un atac cu arme automate, comis de persoane mascate şi soldat cu victime. Cel puţin 12 persoane, dintre care doi poliţişti, au fost ucise şi alte patru persoane au fost rănite în atacul de inspiraţie islamistă şi fără precedent, denunţat de preşedintele Francois Hollande drept un “atentat terorist”. Aproximativ 3.000 de agenţi ai serviciilor de securitate au fost mobilizaţi pentru misiuni de ordine publică şi pentru căutarea autorilor atentatului de la redacţia revistei.

1

2

Acesta este atentatul cu cei mai mulţi morţi comis în Franţa în ultimii 40 de ani.

Stéphane Charbonnier (Charb), directorul revistei satirice, şi caricaturiştii Jean Cabut (Cabu), Bernard Verlhac (Tignous) şi Georges Wolinski (Wolinski) au murit în atentatul de miercuri.

3

Marş al tăcerii, la Paris

Peste 5.000 de oameni participă la marşul organizat la Paris în semn de solidaritate cu victimele redacţiei Charlie Hebdo, anunţă surse din cadrul poliţiei citate de AFP.

Pe pancartele participanţilor se putea citi “Eu sunt Charlie” şi “Charb a murit liber”.

Marşul a fost organizat la apelul formaţiunilor politice de stânga (Partidul Socialist, Partidul Radical de Stânga, Partidul Comunist, Partidul Stângii, Europa Ecologică a Verzilor).

“Marşul tăcerii este o reacţie la atacul terorist comis la redacţia Charlie Hebdo. Este o iniţiativă a partidelor republicane”, a declarat Jean-Christophe Cambadélis, liderul Partidului Socialist.

7

6

Minut de reculegere la toate meciurile din Franţa

Un minut de reculegere va fi ţinut la toate meciurile din primele două ligi franceze, din week-end, în memoria victimelor atentatului de la sediul parizian al revistei satirice Charlie Hebdo, a anunţat Liga Profesionistă de Fotbal din Franţa.

“Un minut de reculegere va fi ţinut la toate meciurile din week-end, din etapa a XX-a Ligue 1 şi a XIX-a din Ligue 2. Încă din această seară se va ţine un moment de reculegere la meciul LOSC-Evian Thonon Gaillard, restanţă din etapa a XIV-a”, scrie liga franceză.

4

“Trei criminali” sunt implicaţi în atentatul de la Charlie Hebdo

“Trei criminali (se află) la originea” atacului sângeros comis miercuri contra săptămânalului satiric Charlie Hebdo, a declarat ministrul francez de Interne Bernard Cazeneuve la finalul reuniunii de criză de la Palatul Elysée.

Se face totul pentru “neutralizarea cât mai rapid posibil a celor trei criminali care s-au aflat la originea acestui act barbar”, a declarat ministrul, care nu a oferit precizări cu privire la rolul diverselor persoane implicate.

 Mii de agenţi ai forţelor de ordine, mobilizaţi pentru găsirea autorilor atentatului

“Au fost mobilizate efective importante din cadrul Poliţiei centrale, Poliţiei prefecturii Parisului şi din cadrul Direcţiei Generale pentru Securitatea Internă. În total, sunt mobilizaţi aproape 3.000 de agenţi ai forţelor de ordine”, a declarat un oficial din cadrul poliţiei.

Ministrul francez de Interne, Bernard Cazeneuve, s-a deplasat rapid la locul atentatului, împreună cu primarul Parisului, Anne Hidalgo.

Potrivit ziarului Le Point, toate activităţile extraşcolare ale elevilor au fost suspendate până la normalizarea situaţiei.

5 (2)

 Autorii atacului afirmau că sunt membri Al-Qaida

“Doi bărbaţi cu cagule pe feţe au intrat în clădire şi au deschis focul. (…) Vorbeau perfect limba franceză şi afirmau că sunt din reţeaua Al-Qaida”, a declarat, potrivit L’Umanité, caricaturista Corinne Rey (Coco).

Directorul revistei Charlie Hebdo, Stéphane Charbonnier, a mai primit ameninţări teroriste şi era protejat de poliţie.

Potrivit postului Europe1, atacul s-a soldat cu cel puţin 12 morţi, dintre care doi poliţişti. Parchetul din Paris anunţase anterior că sunt zece morţi, după ce Primăria din Paris afirmase iniţial că şase persoane au fost grav rănite.

Franţa şi-a ridicat la maximum nivelul de alertă – şi anume “alertă de atentat” – în regiunea pariziană, în urma atacului, au  anunţat serviciile premierului.

În timp ce părăseau locul faptei, cei doi agresori au rănit prin împuşcare un poliţist. După aceea ei au ameninţat un automobilist, în nord-estul Parisului, şi au lovit un pieton.

“Am auzit focuri de armă şi am văzut nişte tipi cu cagule care au plecat cu maşina”, a declarat pentru AFP Michel Goldenberg, un vecin, al cărui birou se află pe aceeaşi stradă cu sediul Charlie Hebdo, în Arondismentul parizian 11.

Alt vecin, Bruno Leveillé, a povestit pentru AFP că a auzit “vreo 30 de focuri de armă într-un interval de aproximativ zece minute”.

Săptămânalul satiric a fost ameninţat în numeroase rânduri după ce a publicat caricaturi cu profetul Mahomed în 2006.

În noiembrie 2011, sediul publicaţiei a fost distrus de un incendiu provocat, catalogat “atentat” de către Guvernul de atunci.

În 2013, un tânăr în vârstă de 24 de ani a fost condamnat la închisoare – cu suspendare – după ce a îndemnat, pe Internet, la decapitarea directorului Charlie Hebdo, în urma publicării unor caricaturi cu Mahomed.

sursa: reuters

foto: afp/reuters.com

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *