Petiţie online împotriva legii care îl scapă pe Ponta de plagiat

1

Universitarii explică de ce „ORDONANŢA DOTTORE” este „un lucru foarte grav” pentru România.

Ordonanţa prin care Victor Ponta poate să renunţe fără niciun fel de consecinţă la titlul de doctor, obţinut cu o teză dovedită plagiat de două comisii universitare şi albită de una politică, este denunţată de mediul academic din România.

Este o hoţie ordinară, este o mascaradă, o porcărie făcută de Ponta ca să se salveze şi trebuie denunţată. (…) Ceea ce mie mi se pare un lucru foarte grav este faptul că prin ordonanţă de urgenţă se legiferează în favoarea unui singur om, şi acela prim ministru, susţine profesorul universitar Andrei Cornea, care consideră că – prin adoptarea unei astfel de măsuri – România arată că nu este de fapt stat de drept.

„Mâine, poimâine ne trezim cu ordonanţă de urgenţă prin care să renunţi la certificatul de naştere, cum îmi zicea cineva zilele trecute”, afirmă universitarul Radu Gologan.

După adoptarea ordonanţei, mai mulţi profesori universitari din România şi din străinătate au semnat o petiţie online în care cer Avocatului Poporului să sesizeze Curtea Constituţională în privinţa actului normativ.

1

După apariţia ordonanţei prin care oricine deţine un titlu de doctor în România poate renunţa la el în orice moment, reprezentanţi ai lumii academice protestează faţă de un astfel de act normativ, susţinând că e inadmisibil ca Legea Educaţiei să fie modificată pentru un singur om – Victor Ponta.

Mai mulţi profesori universitari din România şi din străinătate, ingineri şi medici au semnat o petiţie online prin care spun că ordonanţa este abuzivă, nejustificată şi  contravine standardelor educaţiei. Petiţia a fost  iniţiată de Cristian Dogaru, cercetător român care lucrează în  Marea Britanie, şi  a strâns până acum peste 1.300 de semnături de la români aflaţi în toate colţurile lumii.

Considerăm că propunerea de ordonanță de urgență care va oferi deținătorilor de titlu de doctorat posibilitatea de a renunța la acest titlu este (a) abuzivă, (b) nejustificată, și (c) contravine standardelor educației:

(a) domnul Ponta încearcă, în mod abuziv, să găsească o ieșire din situația în care s-a pus el însuși, și anume de a renunța la titlul de doctor fără ca plagiatul să fie oficial recunoscut
(b) legislația în vigoare OFERĂ cadru legal pentru retragerea titlului de doctor domnului Victor Ponta; Ministerul Educației a primit raportul Comisiei de Etică a Universității din București  încă din 2012 și, conform articolului 170 (1) al Legii Educației Naționale, este abilitat să retragă titlul de doctor domnului Victor Ponta
(c) obținerea unui titlu de doctor nu este o activitate solitară a candidatului respectiv, ci implică un întreg ansamblu de instituții și activități academice, prin urmare renunțarea la acest titlu nu poate fi lăsată doar la latitudinea deținătorului acestui titlu.” – fragment din petiţia online.

Semnatarii se adresează celor trei instituţii din România care au competenţe în cazul ordonanţei. Este vorba în primul rând despre Guvernul României, căruia îi cer să retragă actul normativ. A doua instituţie avută în vedere este Avocatul Poporului, căruia i se solicită sezizarea Curţii Constituţionale. Ministerul Educaţiei este cea de-a treia instituţie căreia i se cere retragerea titlului de doctor lui Victor Ponta.

Pe de altă parte, cei care au semnat petiţia susţin că singura instituţie care pot face ceva în cazul acestui abuz este Avocatul Poporului, instituţie care poate ataca documentul la Curtea Constituţională, ca fiind profund nedemocratic şi neconstituţional.

Iniţiatorul petiţiei, Cristian Dogaru, cercetător la Universitatea Suffolk din Marea Britanie, susţine că în cazul ordonanţei sunt de fapt două probleme: una de natură academică, iar cealaltă de natură legislativă.

vezi aici petiţia online.

sursă: gandul

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *