Diabetul de tip 2 crește riscul dezvoltării unor tipuri de cancer

Diabetul de tip 2 (DT2) crește riscul dezvoltării unor tipuri de cancer, atât la femei cât și la bărbați, dar deocamdată nu este suficient de clară legătura de la cauză la efect, relatează miercuri passionsante.be.

1

Studiul realizat de o echipă de cercetători austrieci s-a desfășurat pe circa 6.000 de pacienți diabetici, fiind comparată incidența tuturor tipurilor de cancer cu cea constatată la populația generală. “Rezultatele confirmă datele existente, adică o creștere a riscului de cancer de ficat și pancreas, atât la bărbați cât și la femei, de col uterin și endometru la femei, precum și de rinichi la bărbați”, afirmă dr Roseline Peluchon în Journal international de medecine.

Analiza datelor arată că riscul crește în perioade de timp extrem de variabile, în funcție de tipul de cancer. “Mecanismele responsabile de această asociere sunt complexe și urmează să fie studiate cu atenție. În unele studii se arată că obezitatea, insulino-rezistența și hiperinsulinemia ar fi principalii factori ai creșterii riscului, dar nu s-a elucidat pe deplin rolul fiecăruia”, adaugă ea.

Manifestând prudență, “autorii apreciază totuși că diabetul de tip 2 ar trebui să fie luat în considerare ca factor de risc în depistarea formelor de cancer”, încheie passionsante.be.

sursă: agerpres

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *