Petrolul a scăzut sub 53 de dolari pe baril peste noapte în SUA. Declinul continuă

Preţul petrolului a scăzut peste noapte pe piaţa SUA la 53 de dolari pe baril, cel mai redus nivel din ultimii cinci ani şi jumătate, pe fondul stocurilor ridicate de ţiţei acumulate pe inventar în Statele Unite.

1

De la începutul acestui an, barilul de petrol a pierdut aproape jumătate din valoare, cel mai abrupt declin începând din 2008, după creşterea puternică a producţiei din SUA în ultimii ani, în paralel cu o evoluţie modestă a cererii globale şi cu menţinerea exporturilor de către cartelul de producători OPEC.

Preţul petrolului WTI cu livrare în luna februarie a coborât peste noapte cu până la 66 de cenţi, la 52,95 dolari pe baril, după ce a închis luni în scădere cu 1,12 dolari, la 53,61 dolari pe baril, cel mai redus nivel începând din mai 2009, potrivit Bloomberg.

Preţul petrolului Brent, de referinţă în Europa, a coborât totodată cu până la 82 de cenţi (1,4%), la 57,06 dolari pe baril, după ce a închis luni în scădere cu 1,57 dolari, la 57,88 dolari pe baril.

Stocurile de petrol aflate pe inventar în SUA se situează cu 135 peste media ultimilor cinci ani, potrivit datelor guvernului american. Producţia din SUA este la cel mai ridicat nivel din ultimii 30 de ani.

.
sursă: economica.net

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *