Astăzi se împlinesc 67 de ani de la abdicarea Regelui Mihai I. – Ziarul Scânteia a adus vestea ce a pus Romania la picioarele comunistilor.

Astăzi se împlinesc 67 de ani de la abdicarea Regelui Mihai I. Republica a fost instaurată iniţial în ziarul Scânteia

1

30 decembrie 1947 este o zi tristă în istoria României. Astăzi se împlinesc 67 de ani de când Regele Mihai a  abdicat şi a părăsit ţara. Este ziua în care comuniştii proclamă Republica Populară Română, ca gest al unei noi ere.

Abolirea Monarhiei şi exilul Regelui Mihai făceau parte din planul de sovietizare a României, semne evidente fiind date odată cu istorică zi de 23 august, ziua  primul gest major al slabiciunii unui rege controlat de influenti oameni politici,  un plan oficializat  printr-o abdicare  – cea mai controversată din  istoria modernă a  monarhiei.

Ziarul „Scânteia” anunţa că Regele Mihai I a abdicat. Un text din cuprinsul ziarului informa că în ţară s-a instaurat Republica, o republica pe care ulterior  comuniştii o  proclamă Republica Populară Română.

Publicistul Andrei Cornea, citat de Deutsche Welle subliniază că nu trebuie ca regele să fie preamărit. Spre deosebire de mama sa, regele nu a luat nicio măsură impotrivă deportarilor, a miscărilor sovietice, nu a avut curajul să actioneze decat atunci cand a fost sprijinit si nu a condus cu adevărat tara nicio secundă.
Numai atunci când a văzut că aliatii sunt destul de aproape, Mihai a indrăznit să intoarcă “armele” împotriva lui Antonescu, pe 23 august 1944, iar când s-a aflat singur impotriva sovieticilor, pur si simplu si-a aranjat plecarea, citează aceasi sursă.

Gestul din 30 decembrie 1947  este un subiect de dispută publică si politică de peste 20 de ani. In atentia presedintilor  Iliescu, Constantinescu si Băsescu, a presei, a opiniei publice si politice, fostul Rege Mihai I este “acuzat de trădare” si în acelasi timp omagiat pentru un “gest curajos”.

Cert este că după multi ani în exil, fostul suveran al României, se pierde în umbra imaginii unei “case regale” de salon, fiind o figură simbolică a istoriei pierdute a României prezentă uneori la evenimente mai mult sau mai putin oficiale.

Reprezentatiile, actiunile  în numele si în scopul promovării României, a sprijinirii tării sale, snt din păcate mult mai putin vizibile decat cele ai altor  reprezentanti monarhi, străini de România, si care fac cinste fără niciun interes  României peste hotare.  Trist. Cum va intra în Istoria Românilor, ca un rege, ca un trădător, ca un fugar, ca un exilat, ca un erou sau ca un simplu membru al casei de Hohenzollern-Sigmaringen?

sursă: Deutsche Welle / Activenews

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *