Ideea introducerii unui salariu minim la nivelul întregii Uniuni Europene a revenit în actualitate în anul 2014, cu ocazia alegerilor pentru desemnarea membrilor Parlamentului European.
La ora actuală, Danemarca, Italia, Austria, Finlanda, Suedia și Cipru sunt țările Uniunii Europene care nu au reglementat încă prin lege un salariu minim pe economie.
De la 1 ianuarie 2015, nemții vor beneficia și ei în premieră de un salariu minim pe economie, stabilit la plafonul de 1.360 de euro pe lună. Cu toate acestea, există și o serie de excepții printre salariații din Germania. De exemplu, șomerii reangajați nu beneficiază în primele șase luni de acest salariu minim pe economie. În multe firme germane se aplică o perioadă de probă de șase luni, răstimp în care un angajat nu poate beneficia de salariul minim pe economie. Nici tinerii sub 18 ani, care sunt angajați de multe ori în contextul unei pregătiri profesionale nu vor beneficia de salariul minim, plata lor fiind de numai 400-600 de euro pe lună. Există și alte categorii de angajați care nu vor beneficia imediat de salariul minim. Astfel, distribuitorii de ziare, plătiți acum cu circa 500 de euro pe lună, vor primi în 2015 o remunerație egală cu 75% din salariul minim, iar în 2015 un salariu echivalent cu 85% din salariul minim pe economie.
Cel mai mare salariu minim există în Luxemburg, adică 1.874 euro pe lună. La celălalt capăt al clasamentului, cu cele mai mici salarii pe economie, regăsim Bulgaria (159 euro), România (179 euro), Letonia (285 euro) și Lituania (290 euro). Având în vedere toate aceste aspecte, introducerea unui salariu mediu unic în Uniunea Europeană se dovedește o misiune dificilă, fapt recunoscut și de reprezentanții Comisiei Europene.
Martin Schultz, președintele Parlamentului European, a propus un salariu minim în toate țările membre, a cărui valoare să fie cel puțin egală cu 60% din salariul mediu din fiecare stat. La rândul său, Jean–Claude Juncker, președintele Comisiei Europene, s-a pronunțat în favoarea introducerii „unui salariu minim legal în toată Uniunea Europeană” în campania electorală.
Și Parlamentul European a solicitat Comisiei să acţioneze pentru a pune în aplicare legislaţia privind stabilirea unui venit minim în statele Uniunii Europene, pentru a preveni sărăcia care afectează zeci de milioane de oameni în spaţiul comunitar.
Și președintele Franței, François Hollande, a venit la începutul acestui an cu ideea instituirii unui salariu minin european. Surprinzător, cancelarul Angela Merkel a acceptat să negocieze o asemenea măsură. Însă Merkel nu vrea sa audă decât, cel mult, de salarii minime în unele sectoare de activitate. Negocierile vor continua și în 2015, conform spuselor liderilor europeni.
redactor: Adrian Epure
sursă: paginaeuropeana